Draagvlak voor Nijkerkerveense wensen

17 september 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Er tekent zich politiek draagvlak af voor de wens van de Nijkerkerveense bevolking om de gewenste voorzieningen in het hart van het dorp een plaats te geven.

door Henk Brinkman

Het gemeentebestuur had vier scenario's opgesteld, waarvan er direct al twee afvielen. In het voorkeurscenario worden voorzieningen gepland op de locatie waar nu voetbalclub Veensche Boys is gevestigd. Maar de kerngroep Nijkerkerveen en het overleg van voorzieningenhouders in Nijkerkerveen, waarin zo'n beetje alle belanghebbenden zijn verenigd, sprak een voorkeur uit voor een scenario waarbij een dorpshuis en andere voorzieningen in het hart van het dorp, nabij de supermarkt een plaats krijgen. Dat scenario is duurder, maar wethouder René Windhouwer wil daaraan meewerken, als de partijen in het dorp erin slagen de kosten naar beneden te brengen of andere financieringsbronnen aan te boren. Tussen beide scenario's gaapt een gat van 2 miljoen euro.

Kerngroepvoorzitter Jan van Leuveren deed een beroep op de politiek om Nijkerkerveen niet in de kou te laten staan. Dat beroep was niet tevergeefs. CDA-woordvoerster Cisca van Drie toonde zich ,,apetrots op de Veenders." Zij steunde het voorstel van de kerngroep. Ook Jan Duijnhouwer (PRO21) sprak zijn steun uit voor scenario 3.Hij vroeg wel aandacht voor de problematiek van de woningen aan de Zonnehof en wees erop dat er een woning te koop staat, die mogelijk kan worden aangekocht, waardoor de Zonnehof deels wordt gespaard. Ook vroeg hij aandacht voor duurzaamheid. Maar Duijnhouwer ging niet akkoord met het besluit om, mocht scenario 3 uiteindelijk niet haalbaar blijken, dan automatisch terug te vallen op scenario 1. ,,Daar zal de raad dan zijn oordeel nog over moeten geven." Ook Philip van Beek (PPP) attendeerde op de te koop staande woning en steunde Duijnhouwer in zijn opvatting over het automatisch terugvallen op scenario 1. Ries van Elteren (LB) sloot zich daarbij aan, evenals Hans Mekking (CU-SGP).

Wethouder René Windhouwer wees erop dat een krediet voor het aankopen van een woning een bevoegdheid is van de gemeenteraad. ,,Zonder uw toestemming kan ik dat niet zomaar doen." Hij benadrukte dat nu eerst de Nijkerkerveense samenleving aan zet is. ,,We willen geen beperkingen opleggen. Pas als er resultaat is of willen we verder praten. Ook als zou moeten worden teruggevallen op een ander scenario."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie