Bijzonder boek over bijzondere mensen

16 september 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Het begon allemaal met een droom om mensen met een beperking in een positief daglicht te zetten. Om te laten zien wat hun mogelijkheden zijn in plaats van hun beperkingen. Het boek 'Voor jou, vanuit een bijzonder hart' bevat ruim dertig interviews met mensen met een beperking die allen in een dagbestedingscentrum van zorginstelling Careander werkzaam zijn. Het is een bijzonder kook- en knutselboek geworden waarmee de lezer zelf aan de slag kan.

In het boek vertellen de cliënten van Careander in korte interviews over hun unieke talenten en waar ze trots op zijn. Het boek is verdeeld in vier handige thema's, genaamd 'Persoonlijk en Praktisch', 'Sfeer en Meer', 'Koken en Keuken' en 'Versieren en Vieren'. Iedere cliënt heeft een eigen product of gerecht dat aan de hand van een uitgebreid stappenplan wordt beschreven. Van een fotoschaal, letterslinger, Amsterdamse huisjes, vogelbloempotjes tot heerlijke gerechten als havermoutplaatkoek en een Koningstaart: het boek bevat uitzonderlijke gerechten en producten.

In Harderwijk zijn er gesprekken gevoerd met mensen van Piekado, Pand 18 en de Schuilplaats. Unieke talenten zaten verborgen bij de dagbestedingscentra De Koepel, Trefpunt en Shalom in 't Harde. En natuurlijk mocht Grand Café annex atelier De Postkamer uit Nijkerk niet ontbreken in 'Voor jou, vanuit een bijzonder hart'. De teksten zijn geschreven door Maranke Pater. Pater: ,,Ieder interview is het waard om gelezen te worden. Het geeft een extra lading aan dit prachtige boek. Ik kreeg meerdere malen een brok in mijn keel toen ik hoorde welke vooroordelen mensen hebben moeten overwinnen in hun leven. Het is mooi om te horen hoe trots ze zijn om de producten die ze maken. Met regelmaat kreeg ik de leukste tips voor het maken van de producten en de gerechten."

Van iedere geïnterviewde zijn prachtige foto's gemaakt door fotografe Mathilde Dusol. Dusol: ,,Het was echt een fantastisch project om aan mee te werken. Wekenlang heb ik mij samen met styliste Paula de Lepper ingezet om de mensen op een zo ludiek mogelijke manier op de foto te krijgen, en dat is zeker gelukt." Paula: ,,Het was ontroerend en bijzonder om mee te werken aan dit boek en te zien hoe de cliënten genoten om in de schijnwerpers te staan. We hebben van iedere fotoshoot een feestje gemaakt zodat ze hier ook veel plezier aan beleefden."

Evert van Dasselaar uit Nijkerk is één van de cliënten die in het boek zijn product presenteert: servetringen. Evert: ,,Ik vind het heel leuk om de servetringen te maken, maar ook een beetje moeilijk. Ik mag zelf altijd de knoopjes uit zoeken die ik er op wil zetten. Dat zijn vaak vrolijke kleurtjes." Voor Anja Vedder, locatieleider van De Postkamer, is dit boek een droom die uitkomt. ,,Ik zat al heel lang met het idee in mijn hoofd om iets met de producten die door onze medewerkers gemaakt en verkocht worden te doen. De samenwerking met de andere locaties was vanzelfsprekend." De verkoopprijs van 'Voor jou, vanuit een bijzonder hart' is tijdens de voorintekenactie 12,50 euro (normaal 14,95 euro). Meer informatie in de advertentie elders in deze krant.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie