Supermarktoorlog, maar dan anders (analyse)

17 september 2013 om 00:00 Nieuws

Vorige week werd het monumentale dak van de Eierhal gelift. Een zichtbaarder teken dat het werk aan de Oosterpoort is begonnen, kon niet worden gegeven. In het gebied wordt nu een parkeerkelder aangelegd. Daarna worden de Eierhal en de pakhuisjes weer op hun oorspronkelijke plaats opgebouwd en tegenover het Weeshuis komt een supermarkt met daarboven appartementen.

door Henk Brinkman

Al enkele jaren geleden heeft projectontwikkelaar Aprisco een overeenkomst gesloten met supermarktketen Dirk van den Broek. Dat concern vestigt een supermarkt aan de Oosterpoort. Of toch niet? De beruchte geruchtenmachine in Nijkerk draait nog altijd op volle toeren. Niet Dirk van den Broek zou zich daar gaan vestigen, maar Jumbo Veltink zou gaan verhuizen van de Torenstraat naar het Molenplein.

Apriscodirecteur Harold Beugelink zucht diep als hij met het verhaal wordt geconfronteerd. Hij wil het niet met zoveel woorden zeggen, maar hij wordt doodziek van de Nijkerkse geruchtenmachine. ,,Om aan alle verhalen een eind te maken, heb ik al eens de getekende contracten met Dirk van den Broek en modewinkel C&A gescand en naar de wethouder gestuurd." Verder wil hij er niets over zeggen. Ook woordvoerder Annet Ruitenbeek van Dirk van den Broek probeert zo duidelijk mogelijk te zijn. ,,Waar het gerucht vandaan komt, weten wij niet. Meer wil ik er niet over zeggen."

De voorzitter van de Nijkerkse Ondernemersvereniging, Gerard van den Tweel, voormalig eigenaar van de panden aan het Molenplein, reageert iets minder stellig en laat blijken dat een andere invulling bij hem op een welwillend oor kan rekenen. ,,Als ondernemersvoorzitter denk ik dat drie discounters aan de noordzijde van het centrum wat teveel van het goede zou zijn. De economische tijden zijn natuurlijk wel veranderd. Ik zou het een hele goede beslissing vinden voor de Nijkerkse binnenstad. De Torenstraat zou dan een andere invulling krijgen. Bovendien zou met de komst van Dirk van den Broek een overcapaciteit aan supermarkten ontstaan."

Rob Veltink van de Jumbovestiging aan de Torenstraat zegt dat hij de geruchten niet kan bevestigen. Veltink maakt wel duidelijk dat hij dolgraag naar de Oosterpoort zou verhuizen. ,,Wij hebben hier 1000 vierkante meter en dat is eigenlijk te klein. Op het Molenplein telt het plan 2400 vierkante meter. Bovendien hebben we hier een parkeerprobleem. Jumbo heeft wel hoge ambities en die zijn aan de Torenstraat moeilijk te verwezenlijken." Verder merkt Veltink, in navolging van Van den Tweel op, dat de tijden in economisch opzicht zijn veranderd. ,,Dirk van den Broek redt het niet op alle plaatsen waar zij zijn gevestigd."

Wethouder René Windhouwer wil er niet teveel over zeggen, maar geeft wel aan dat een verhuizing van Jumbo naar het Molenplein aansluit bij de dit voorjaar vastgestelde Detailhandelsvisie van de gemeente, waarin is vastgelegd dat winkels zoveel mogelijk in het centrum moeten worden geconcentreerd. Directeur Bertus Rakhorst van de Woningstichting Nijkerk, eigenaar van panden aan de Torenstraat was niet bereikbaar voor commentaar op de geruchten.

Het heeft er toch alle schijn van dat er achter de schermen wordt onderhandeld over een andere supermarkt aan het Molenplein. De partijen willen tijdens zo'n proces natuurlijk niet het achterste van hun tong laten zien. Wel verschillen de belangen. Aprisco zal het niet zoveel uitmaken welke supermarkt aan het Molenplein wordt gevestigd, maar directeur Beugelink zal vasthouden aan de tot nu toe vastgelegde huurprijs om de exploitatie van de Oosterpoort, waar al veel geld in is gaan zitten, overeind te houden. Zeker nu de bouw van de geplande woningen aan het Smidsplein voorlopig op de lange baan is geschoven.

Van den Tweel spreekt als ondernemersvoorzitter en zegt geen belangen te hebben, maar voor de concurrentie van zijn Albert Heijn scheelt het toch een slok op de borrel of er een supermarkt bij komt of dat alles bij het oude blijft en alleen Jumbo een uitbreiding krijgt. De ambities die Jumbo-ondernemer Rob Veltink uitspreekt - uiteraard in samenspraak met de landelijke Jumbo-organisatie - zijn eveneens duidelijk.

Ook Windhouwer zou het niet slecht uitkomen als Jumbo verhuist. In de Binnenstadsvisie zijn plannen ontvouwd voor een plein bij de Toren, dat een verblijfsgebied zou moeten worden. En de concentratie van winkels in het centrum - het bekende 'rondje van Nijkerk' - past uitstekend in de detailhandelsvisie van de gemeente.

Alles bij elkaar optellend, zou het geen verrassing zijn als in de komende periode bekend wordt gemaakt dat niet Dirk van den Broek, maar Jumbo een supermarkt gaat exploiteren aan het Molenplein.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie