Wandeling langs de struikelstenen in Nijkerk

16 september 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Saskia van den Berg, conservator van Museum Oud Nijkerk en voorzitter van de werkgroep Struikelstenen Nijkerk, vertelt zaterdagmiddag 21 september over de struikelstenen om er daarna een wandelroute langs te maken. De informatie wordt gegeven in het Parochiehuis St. Jan, aan de Holkerstraat 36 in Nijkerk en begint om 13.30 uur.

Het project Stolpersteine is een in 1993 ontstaan initiatief van de Keulse beeldhouwer Gunter Demnig (1947), die deze stenen overal in Europa op plekken legt, waar slachtoffers van het nazi-regime hebben gewoond. Struikelstenen zijn stenen van tien bij tien centimeter met een messing plaatje (toplaag). Op de steen staan de naam, geboortedatum en plaats/jaar van overlijden. Zo wordt de naam van een door nazi's om het leven gebrachte of om het leven gekomen stadsgenoot teruggebracht in de herinnering van de gemeenschap. In Nijkerk worden de Joodse slachtoffers en de verzetsstrijders herdacht. In Nijkerk zijn deze struikelstenen afgelopen 8 en 9 juli gelegd.

Saskia van den Berg-Ebbenhorst vertelt in een toelichting meer over dit project. Aan de hand van een film met Louk de Liever en Nechamah Mayer-Hirsch wordt een beeld geschetst van de Nijkerkse Joodse gemeenschap. Daarna wordt met stadsgidsen een wandeling gemaakt langs een deel van de struikelstenen.

Deze activiteit, de eerste van het seizoen 2013-2014, wordt georganiseerd door de commissie Vorming en Toerusting uitgaande van de plaatselijke rooms-katholieke kerk, de hervormde Vredeskerk en de gereformeerde kerk.

Tot vrijdag 20 september (deelname 3 euro) kan iedereen zich aanmelden. De commissie kan dan voor genoeg gidsen zorgen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie