Geen drugsonderzoek riool Zeewolde

16 september 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK/ZEEWOLDE - De gemeenteraad van Zeewolde stemt niet in met een rioolwateronderzoek om drugsgebruik aan het licht te brengen. De organisatie Moedige Moeders Nijkerk had om een dergelijk onderzoek gevraagd.

door Kees van den Heuvel

Volgens burgemeester Gorter van Zeewolde heeft de gemeente de groep jongeren die drugs gebruikt goed in beeld. Bovendien betwijfelt hij of onderzoek van afvalwater de informatie oplevert die Moedige Moeders wil hebben. In Nijkerk werd het rioolwater wel onderzocht op sporen van drugs. Toen bleek sprake van veel drugsgebruik.

De moedige moeders is een organisatie in Nijkerk die strijd tegen drugsgebruik. Via diverse onderzoeken en praatsessies wensen ze aandacht voor de ouders van drugsverslaafde kinderen. De organisatie vermoedt dat het drugsgebruik heel erg hoog is in Nijkerk. Daarom hebben ze op eigen verzoek al een rioolwateronderzoek in Nijkerk verricht. Daaruit kwam naar voren dat er grote hoeveelheden sporen van drugs in werden gevonden. Nijkerk zou het hoogste scoren van Europa.

Moedige Moeders-voorzitter Wilma van de Bunt: ,,De gemeente Nijkerk heeft inmiddels het definitieve rapport ontvangen. In eerste instantie waren de cijfers over het speedgebruik in Nijkerk buitensporig hoog. Onderzoeksbureau KWR en een laboratorium in het buitenland hebben de onderzoeksresultaten nogmaals onder de loep genomen. Daaruit bleek dat de cijfers de helft lager zijn. Dit wil zeggen dat de gemeente Nijkerk met speed op de derde plaats in Europa staat, met XTC op de zesde plaats en met cocaïne op de tiende."

De organisatie Moedige Moeders vermoedde dat ook in buurtgemeenten het drugsgebruik hoog is en daarom heeft de Nijkerkse organisatie ook bij gemeenteraden in de omgeving gevraagd om een onderzoek in te stellen. In Nijkerk heeft dus wel rioolonderzoek plaatsgevonden, maar in Zeewolde niet. Daar stemt de gemeenteraad niet mee in.

advertentie
advertentie