Koning Beatrixschool start met 'Bibliotheek op School'

16 september 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Basisschool Koningin Beatrix in Nijkerk gaat in het nieuwe schooljaar van start met het project 'Bibliotheek op School'. Hiervoor heeft de school een contract gesloten met de bibliotheek.

De Bibliotheek op School is een educatieve aanpak voor het basisonderwijs dat zich richt op leesbevordering, taalontwikkeling en mediawijsheid. Het programma bestaat uit meerdere bouwstenen die school en bibliotheek in staat stellen samen en op een structurele manier het plezier in lezen te stimuleren en daarmee ook de taalontwikkeling van kinderen.

Margriet van der Ploeg, directeur van de Koningin Beatrixschool, is blij met de samenwerking met de bibliotheek: ,,Voor leerlingen is goed kunnen lezen belangrijk voor hun succes op school en het slagen in hun verdere leven. Daarbij is leesplezier van groot belang als basis voor leren lezen. Kinderen lezen dan meer en gaan ook beter lezen. De mogelijkheid om structureel samen te werken met de bibliotheek hebben we dan ook direct aangegrepen."

Roel Zuidhof, directeur van de bibliotheek, vult aan: ,,Hanneke Juffer, onder andere leescoördinator van de Koningin Beatrixschool, heeft de cursus Open Boek georganiseerd door de bibliotheek. Hierin is onder meer een lees-mediaplan voor de school opgesteld. Dat is een instrument om binnen de school aan de slag te gaan om leesbevordering goed vorm te geven. De bibliotheek gaat dit ondersteunen door middel van een leesconsulent."

Meer belangstelling

Naast de Koningin Beatrixschool heeft ook basisschool Het Baken in Nijkerk een contract met de bibliotheek afgesloten. Verder heeft de bibliotheek met meer scholen gesproken over het project Bibliotheek op School. Veel scholen hebben inmiddels belangstelling getoond.

In 2008 is de stichting Kunst van Lezen gestart met het project Bibliotheek op school. In de provincie Gelderland wordt dit project breed ingezet. Naast de kennis- en informatiefunctie heeft de bibliotheek een duidelijke functie in het ondersteunen van de leesbevordering voor alle leeftijden. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat door meer lezen de taalontwikkeling van kinderen verbetert en dat daarmee de schoolprestaties in brede zin op een hoger plan komen

Bijdrage bibliotheek

De bijdrage van de bibliotheek in het kader van het project Bibliotheek op school kan bestaan

uit onder meer het verschaffen van of adviseren over een actuele collectie jeugdboeken; het zorgen voor een koppeling met het bibliotheeksysteem, zodat kinderen en leerkrachten kunnen zoeken in en reserveren uit de digitale catalogus, het opleiden van leescoördinatoren en het meten van leesgedrag en dit vastleggen in een landelijke monitor.

De bibliotheek hoopt met de basisscholen te bereiken dat kinderen aan het einde van de pilot 20 procent meer lezen dan bij de nulmeting op de deelnemende school en een aantoonbare verbetering van het leesniveau van het kind.

advertentie
advertentie