Jeanette Meijer vaste gast in Kunstroute

12 september 2013 om 00:00 Nieuws

HOEVELAKEN - De traditionele Kunstroute in Hoevelaken wordt gehouden op zaterdag 28 en zondag 29 september. Eén van de vaste deelnemers is de Hoevelakense Jeanette Meijer-Boer. Zoals velen leerde zij schilderen bij Collage met als docente Rolina van Vliet. Al snel bleek zij aanleg te hebben voor de techniek abstract met acrylverf. Dit blijkt wel uit de vele schilderijen van circa één bij één meter, die haar woonkamer sieren. Meijer is dermate gevorderd, dat zij dit nieuwe seizoen zelf les gaat geven aan de instapcursus 'abstract voor beginners'. Inmiddels heeft haar eerste workshop vorige week plaatsgevonden.

door Anneke Martini

,,In 1994 ben ik bij Collage begonnen met lessen van Rolina van Vliet. Dit was naar aanleiding van een huis-aan-huis folder die ik meteen heb ingevuld en weggebracht. Destijds nog in de brandweerkazerne. Gelukkig was er nog plaats en ik zit nog steeds in een heel leuke groep. Ik ben er best trots op om zelf les te gaan geven, zij het onder het toeziend oog van Rolina. Uiteraard heb ik daar wel even over na moeten denken. Zo opeens voor een groep", vertelt Jeanette Meijer. ,,Vroeger heb ik wel teken- en aquarelles gehad, maar dat was het toch niet. Dus toen ik bij Collage begon, dacht mijn gezin dan ook dat dit ook wel weer over zou gaan."

Zij past haar interieur, met de vele acryldoeken, aan met woonaccessoires die 'matchen' met de hoofdkleur in haar kunstwerken. ,,Ik houd van kleuren van jongs af aan en ik maak mijn schilderijen dan ook met veel gevoel voor kleur, vorm en compositie. Een schilderij ontstaat spontaan onder mijn handen, maar soms heb ik al een beeld in mijn hoofd. Meestal ga ik uit van de kleur die ik op mijn palet heb. Met een paletmes kun je goed mengen en dikke lagen opsmeren. De structuur maakt het spannender. Soms lukt een bepaald idee niet en komt er een witte afdeklaag op om dan weer opnieuw te beginnen."

Zij werkt graag op groot formaat, waardoor haar techniek met het paletmes goed uitkomt. Dikke lagen, met vaart op het doek gezet. Het laatste werk is net af en hangt op een goede plek boven de bank. De compositie wijkt af van de andere schilderijen. De Hoevelakense schildert graag op zondagmiddag in haar bescheiden atelier. ,,Een muziekje op de achtergrond. En dan tussendoor commentaar van de gezinsleden, hè? Mijn favoriete kleur is Pruisisch blauw, tegen zwart aan. Dit zie je steeds terug."

Dit seizoen gaat Jeanette Meijer heerlijk door en volgt een cursus expressief schilderen. ,,Best wel lastig is het schilderen van expressie in een gezicht."

Ter gelegenheid van haar vijftigste verjaardag kreeg zij een bijzondere torso van keramiek, gecreëerd door Ineke Gmelig-Meijling (Amersfoort). Omdat Jeanette er veel aardige reacties op kreeg, heeft zij Ineke uitgenodigd bij haar te exposeren tijdens de Kunstroute op Ridderspoor 18. De Amersfoortse kunstenares licht haar werk toe: ,,Bijzondere natuurlijke structuren zoals die voorkomen in boomschors, steen- en rotsformaties en in klei zelf, maken wezenlijk deel uit van al mijn keramische objecten. Deze doen mij herinneren aan lang vervlogen tijden, aan archeologische vondsten die de aarde heeft prijsgegeven."

Meer informatie: www.jeanettemeijer.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie