Galerie Polhus start nieuwe seizoen met prachtige expositie

12 september 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - De opening van de eerste tentoonstelling na de vakanties met als titel 'Nieuwe Gezichten', trok onlangs veel kunstliefhebbers naar Eerste Nijkerkse Galerie Polhus. En terecht. Kunstwerken van hoog niveau zijn te zien door onder meer Ans Bakker met unieke glasobjecten, Pien van den Broek met monumentale schilderijen, Ralf Heynen met verstilde olieverfdoeken, Marijke Sondorp met emotionele portretten en last but not least Floor van den Broek met inventieve 'lichaamsportretten' in porselein. Arie van den Berg omschreef in zijn gedegen inleiding het werk van de exposanten op een rake manier.

door Anneke Martini

Deze tentoonstelling, die niet gemist mag worden, is te bezichtigen tot en met 20 oktober. De galerie is gevestigd op Spoorstraat 1 en is vrijblijvend te bezoeken op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.30 tot 17.00 uur.

,,Laat ik voorop stellen dat ik mij enigszins verdiept heb in de geëxposeerde werken; dat ik heb geprobeerd mij in te leven in de weergegeven portretten, de afbeeldingen, de figuren en de gezichten. Ook heb ik mij gebogen over de vraag wat de beweegredenen van Janny van Steeg (galeriehoudster AM) waren dat zij deze expositie de titel 'Nieuwe Gezichten' meegaf. (…)," aldus Arie van den Berg.

Dit slaat ongetwijfeld terug op de vijf getalenteerde exposanten die allen voor de eerste keer hun werk laten zien bij Galerie Polhus. Pien van den Broek (Hoevelaken) volgde diverse opleidingen in de beeldende kunst. Haar schilderijen hebben een geheel eigen signatuur en door onder meer te werken met een spons wordt met de acrylverf een mooie, bijna ijle transparantie verkregen. Zij schildert intuïtief en haar schildertrant raakt de toeschouwer. Afwijkend van de over het algemeen decente palet, is het grote schilderij in gloedvol rood.

Ans Bakker (Amersfoort) maakt glasobjecten en haar materiaalbeheersing is fenomenaal. Zijn past de sandcasting techniek toe waarbij gesmolten glas in een mal wordt gegoten. Vaak zijn haar kunstwerken een combinatie van geblazen en gegoten glas. Hierin worden kleurige accenten verwerkt, terwijl de vormgeving zeer verrassend is. Haar serie 'Sharing Abundance' gaat over kwetsbaarheid en vruchtbaarheid.

Ralf Heynen (Nijmegen) schildert verstilde schoonheid en ondanks een aangeboren vorm van staar, schildert hij prachtige realistische doeken in olieverf. Zeer verfijnd en gedetailleerd zijn zijn portretten, in een prachtig palet en waarin karmozijnrood vaak een rol speelt. Hij geeft de reflectie van bewegend water haarfijn weer. Hij is autodidact.

De portretten van Marijke Sondorp (Putten) zijn in meerdere technieken gecreëerd; in dunne lijnen of met een forse penseelstreek. De serie van zes 'Mens in wording' in droge naaldtechniek is qua opzet en uitvoering onnavolgbaar. Het is goed de tijd te nemen om deze portretten te doorgronden en de emotie te begrijpen.

Floor van den Broek (Amersfoort), dochter van Pien, maakte zoveel indruk met haar project 'Lichaamsportretten', dat zij werd genomineerd voor een prijs. Zij maakte afdrukken van lichaamsdelen, zoals knie, elleboog, buik of dijbeen. Door deze te kantelen ontstaan er bijzondere, organische vormen in haar porseleinen schalen, kommetjes en vazen. De finishing touch is de afwerking met wit glazuur.

advertentie
advertentie