Gratis energiecoaches op de koffie

12 september 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - De Woonbond komt met een 'Roadshow Energiebesparing'. Energiecoaches rijden van 14 tot en met 20 oktober met een busje door het hele land om huurders te inspireren zelf aan de slag te gaan met energiebesparing. Het bezoek van de Roadshow is gratis. Elke groep huurders, elke bewonerscommissie en elke huurdersvereniging kan de Roadshow uitnodigen om langs te komen.

De actie heeft plaats in de Week van de Energierekening, een landelijke campagne van het Platform Bewoners en Duurzaam Bouwen. De Nederlandse Woonbond is één van de aanjagers van deze campagne en organiseert net als alle andere leden in die week zijn eigen acties. Bij de Woonbond staat daarbij de Roadshow Energiebesparing centraal.

Het gaat de Woonbond niet alleen om maatregelen waar de verhuurder bij nodig is, zoals het aanbrengen van gevelisolatie of het vervangen van de verwarmingsketel. Het gaat juist ook om kleinere zaken, waarin bewoners zelf eenvoudig kunnen voorzien. Het vervangen van gloeilampen door zuinige lampen, het plaatsen van radiatorfolie of het aanbrengen van waterbesparende kranen. Energiebesparing is goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Steeds meer huurders hebben moeite om de financiële eindjes aan elkaar te knopen.

Het aantal huurders dat in armoede leeft, stijgt in deze kabinetsperiode mede door hogere woonlasten met 167.000 huishoudens tot 35 procent. Met name voor die huurders is het ontzettend belangrijk om de kosten voor energie zo laag mogelijk te krijgen, weet de Woonbond. ,,Want de energierekening maakt een groot deel uit van de totale woonlasten, die huishoudens iedere maand weer op moeten brengen", geeft zij aan.

Het idee is dat de Roadshow langskomt op de koffie, bij iemand thuis, in het wijkcentrum, of op kantoor bij de huurdersorganisaties. Het enige criterium is dat er een groepje geïnteresseerden is. De Roadshow Energiebesparing aanvragen kan via www.woonbond-energieweek.nl.

Om het bezoek van de Roadshow bij medebewoners onder de aandacht te brengen, kan de boeker gebruik maken van diverse promotiematerialen op deze website.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie