Waterschap stelt dijkverbeterplan vast

12 september 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Het algemeen bestuur van Waterschap Vallei en Veluwe heeft op woensdag 11 september het plan om de dijken langs de Zuidelijke Randmeren en de Eem te verbeteren, definitief vastgesteld. De eerste werkzaamheden aan de dijk kunnen in het najaar starten. Naar verwachting is het werk aan 22 kilometer dijk eind 2016 afgerond.

De dijkverbetering vanaf de sluis bij Nijkerk tot in de buurt Jericho in Amersfoort is onderdeel van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) van het Rijk, dat de dijkverbetering betaalt. Binnen het HWBP worden op 89 plekken in ons land de waterkeringen verbeterd om het te beschermen tegen hoog water. Bij de dijkverbetering langs de Randmeren en de Eem is met name sprake van dijkverbreding, die de dijk stabieler moet maken. Dijkverhoging vindt beperkt plaats, onder andere in het dorp Eemdijk en in Jericho waar een waterkerende muur wordt gebouwd. Daarnaast worden maatregelen genomen om te voorkomen dat water onder de dijk door kan lopen.

Bij de planontwikkeling was natuurbehoud voor het waterschap een belangrijk doel, meldt het schap. Van diverse varianten die mogelijk waren, is voor 20 kilometer van de dijk gekozen voor het meest milieuvriendelijke alternatief. Daar waar schade aan de natuur wordt toegebracht, zorgt het waterschap voor compensatie door natuurontwikkeling langs de Eem (vier hectare) en de aanplant van een nieuw bos bij Coelhorst (1 hectare). Daarnaast krijgt 21 hectare van de dijk bloemrijk grasland dat niet alleen de veiligheid verhoogt, maar ook ecologisch waardevol is.

Bij de dijkverbetering wordt zo veel mogelijk samengewerkt met gemeenten en de provincie Utrecht om hun projecten te realiseren. Op diverse delen van de dijk komen nieuwe fietspaden, zoals over de Grebbeliniedijk tussen Amersfoort en gemaal Malesluis en de Oostdijk ten oosten van Spakenburg. Op een aantal plekken wordt de dijk verlegd, zoals in Amersfoort voor de inpassing van het nieuwe clubhuis van roeivereniging Hemus.

In Eemdijk, waar woningen aan en soms in de dijk zijn gebouwd, wordt de dijk waar mogelijk richting de Eem verschoven. Hierdoor is de dijk beter te onderhouden voor het waterschap.

Voordat het waterschap kan starten met de uitvoering, dienen Gedeputeerde Staten van Gelderland en Utrecht het plan nog goed te keuren. Dit goedkeuringsbesluit wordt in oktober verwacht. In november kunnen dan de werkzaamheden starten bij de Grebbeliniedijk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie