Veertig jaar Kamermuziekcultuur op de N.W. Veluwe

3 september 2013 om 00:00 Nieuws

REGIO - Deze herfst is het precies veertig jaar geleden dat de eerste officiële kamermuziekconcerten op de noord-westelijke Veluwe werden georganiseerd. Volgens de stichting Randmeerconcerten brak eind jaren zestig van de vorige eeuw het besef door dat er in deze regio maar weinig te genieten viel op het gebied van de kamermuziek. In de grote steden bestond in die tijd, naast reguliere kamermuziekconcerten, al veel belangstelling voor zondagse koffieconcerten.

Op initiatief van mevrouw Nely Thomas uit Ermelo en de heer Jacques Rambonnet van het Landgoed Old Putten in Elburg werd in 1972 de aanzet gegeven tot de oprichting van de Stichting Kamermuziek N.W. Veluwe. Op 10 oktober 1973 vond het eerste concert plaats in de Oude Kerk in Ermelo, met Joke Willink-Brethouwer (harp), Pieter Odé (fluit) en Bert van de Kraan (orgel). Dit concert wordt beschouwd als het startpunt van vier decennia kamermuziek in de regio.

Er werden in de begintijd tien concerten per jaar georganiseerd. Met ingang van het dertigste seizoen in 2003-2004 werd de lange naam, 'Stichting Kamermuziek N.W. Veluwe' vervangen door 'Stichting Randmeerconcerten'. Het hoge muzikale niveau van de concerten, naast voortdurende aandacht voor organisatorische kwaliteit, heeft ertoe geleid dat vele muziekliefhebbers, dicht bij huis, tegen een lage prijs kunnen genieten van prachtige kamermuziek. Sinds het samengaan van de Stichting Randmeerconcerten met de Stichting Kunstkring Old Putten uit Elburg worden twaalf concerten per seizoen georganiseerd op zeven locaties in Putten, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet en Zeewolde.

Musici van hoog niveau

Onder de vlag van de Stichting Randmeerconcerten zijn in de afgelopen veertig jaar meer dan vijfhonderd concerten georganiseerd. Het uitgangspunt daarbij is steeds geweest om uitvoeringen van hoog niveau aan te bieden tegen een betaalbare prijs. Topniveau hoeft natuurlijk niet te betekenen dat alleen gevestigde namen te beluisteren zijn. Ook worden jonge veelbelovende musici de kans geboden om hun talenten te etaleren. Veel jonge talenten hebben later de status van 'grote naam' weten te bereiken, zoals de violistes Emmy Verhey en Janine Jansen. Ook de harpistes Gwyneth Wentink en Lavinia Meijer waren te beluisteren, naast pianisten als Roland Brautigam en Willem Brons.

Jubileumseizoen

,,Als je veertig jaar bestaat, dan moet je dit vieren", realiseert de stichting zich. Dit gaat gebeuren door terug te blikken met oude bekenden, maar ook door vooruit te kijken dit seizoen.

Het hoogtepunt moet het jubileumconcert op 30 november in de Oude Kerk in Ermelo worden, daar waar alles is begonnen. Eén van Nederlands meest gewaardeerde pianisten, Roland Brautigam, presenteert dan een prachtig programma van Beethoven.

Daarnaast treedt in februari Remy van Kesteren, winnaar van het belangrijkste harpconcours ter wereld, voor Randmeerconcerten op.

Het Nieuwjaarsconcert wordt voor de vierde maal verzorgd door de Fancy Fiddlers, en wel op zondagmiddag 4 januari.

Het seizoen wordt op 21 september in Kasteel De Vanenburg geopend door het Van Dingstee Kwartet met Céleste Zewald (klarinet).

Alle informatie over de concerten en reservering van toegangskaarten is te vinden op de website www.randmeerconcerten.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie