'Eigen kracht aanspreken'

4 september 2013 om 00:00 Nieuws

Voorzieningen Nijkerkerveen in centrum?

NIJKERK - Wat de wethouder, René Windhouwer, betreft, mogen de voorzieningen in Nijkerkerveen worden gesitueerd rond het centrale plein in het dorp. Precies zoals de Kerngroep en het Centraal Overleg Voorzieningenhouders uit Nijkerkerveen graag willen.

door Henk Brinkman

Bij de ontwikkeling van Nijkerkerveen horen goede voorzieningen zoals een dorpshuis, nieuwbouw van de scholen en een goede sportzaal. In het dorp is een breed draagvlak om die voorzieningen te concentreren rond het pleintje bij de supermarkt. Het college wil daaraan meewerken, maar verbindt daar wel twee voorwaarden aan.

René Windhouwer: ,,Dit scenario is aanzienlijk duurder dan het andere reële scenario, waarbij de voorzieningen meer in de omgeving van voetbalclub Veensche Boys worden gesitueerd. Wij begrijpen de wens van het dorp, maar we stellen wel twee voorwaarden. Die gaan over het benodigde geld en over de woningen aan de Zonnehof."

In het raadsvoorstel, dat in december wordt besproken, is 4,4 miljoen euro uitgetrokken voor de voorzieningen in Nijkerkveen. Windhouwer: ,,Het voorkeurscenario is echter 2 miljoen duurder. Dat geld moet elders worden gevonden. De gemeente heeft tot nu toe de kar getrokken, maar de gemeente is niet verantwoordelijk voor de exploitatie. De opdracht voor de partijen is nu om een partij te vinden die geld wil steken in de verdere ontwikkeling. Dat is de kern van het raadsvoorstel. De betrokkenen krijgen ook tot april 2014 de tijd om daarmee aan de slag te gaan." Windhouwer zegt dat de gemeente bereid is om de nieuwbouw van de beide scholen in Nijkerkerveen, die in het Integraal Huisvestingsplan voorzien is in 2024, naar voren te halen. De extra lasten die dat met zich meebrengt, zijn opgenomen in het bedrag van 4,4 miljoen euro.

Eigen kracht samenleving

Windhouwer plaatst dit voorstel in een breder perspectief. ,,De tijd dat de overheid alles op zich nam is voorbij. Wij willen de zelfwerkzaamheid en de creativiteit van de samenleving aanspreken. In de nota Maatschappelijk Vastgoed, die dit jaar is vastgesteld, hebben we die filosofie ook al uitgesproken." Op de vraag of je dan de regie niet volledig uit handen geeft, antwoordt Windhouwer ,,dat er wel randvoorwaarden zijn. Bovendien stellen we onze kennis wel beschikbaar. We willen alle hulp geven. Kijk, voor het college is scenario 1 (Voorzieningen bij Veensche Boys - HB) voldoende. Maar in Nijkerkerveen is een breed draagvlak voor het andere scenario".

Meer cynische mensen zullen wellicht opmerken, dat het gemeentebestuur geld tekort komt en daarom het probleem maar teruglegt in de samenleving. Windhouwer: ,,Dat is toch meer een bewuste keuze om de samenleving meer op de eigen kracht aan te spreken. Dat doen we ook bij de WMO en de jeugdzorg. Wij willen aan het voorstel van de Veenders meewerken, maar we hebben geen 2 miljoen extra beschikbaar. In het dorp zal men dan zelf naar die financiering op zoek moeten. Wij hopen dat er allerlei goede ideeën naar voren komen." Windhouwer wijst erop dat al is geopperd om de Baggelaar niet te vervangen, maar te renoveren. Dat zou al een bedrag van 1,25 miljoen schelen.

Vrijwillig verhuizen

Een tweede voorwaarde voor een keuze voor voorzieningen in het centrum van het dorp, betreft de positie van bewoners van de Zonnehof. Als er een dorpshuis wordt gebouwd aan het dorpsplein bij de Spar, heeft dat tot gevolg dat een aantal huizen daar zal moeten worden gesloopt. Maar Windhouwer wil de garantie dat de bewoners niet gedwongen worden te verhuizen. ,,Wij gaan geen procedure inzetten om hen te dwingen hun woning te verlaten. Dat moet op vrijwillige basis gebeuren." In het raadsvoorstel wordt duidelijk dat ook woningbouwcorporatie niet van plan is die procedure te starten. Windhouwer: ,,Wij nemen zo'n procedure ook niet voor onze rekening. We willen niet dat mensen gedwongen worden te verhuizen. Ook niet door sociale druk vanuit het dorp. De Goede Woning zal die mensen een aantrekkelijk alternatief moeten bieden. Voor ons is dat een majeur punt. Als dat een breekpunt wordt, zullen we toch voor het andere scenario moeten kiezen."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie