Column

28 augustus 2013 om 00:00 Nieuws

De Bastille en Xero

Toen ik afgelopen zondag langs de in staat van afbraak verkerende eierhal fietste, ontwaarde ik onder ander de laatste puinhopen en stoffelijke resten van café De Bastille. Ik realiseerde me dat voor vele Niekarkers hiermee een enorm brok historie tegen de vlakte gaat. ,,Maar Cactus, ben je wel helemaal goed wijs?", hoor en zie ik u denken. Natuurlijk ben ik helemaal goed wijs, volledig op mijn qui-vive, kraakhelder en broodnuchter.

Historie ligt natuurlijk niet alleen opgesloten in een oud gebouw of schilderij of wat dan ook. De dag van gisteren is immers al historie dus zo beschouw ik De Bastille ook. Ongekend hoeveel Niekarkers daar samen kwamen en er graag vertoefden. Hoe meer de pisbakken lekten en de elektrische bedrading onder het systeemplafond vandaan kwam, hoe meer lui er wilden zijn, zo leek het. Het was er doorgaans gezellig en je trof er generatiegenoten van allerlei soorten, kleuren en maten: De Bastille. Schot in de roos van eigenaar Jan van 't Veld. Vaak stond je er zij aan zij, kon geen kant op, de jassen op een hoop in het kleine portaaltje, lekker primitief, dus kennelijk leuk. Ik herinner mij de drukte tijdens de EK-finale Nederland - Rusland. Één groot feest. Het schijnt dat Jan er liefst acht uur beeldmateriaal van heeft! Historisch materiaal, dat kan niet anders. Hoogste tijd voor een reünie in het Regthuys. Regel dat even Jan, daar komen al die sentimentele voetballiefhebbers van weleer op af. Zeker weten.

Over de afbraak van De Bastille heb ik Jan Nobel van de Stichting Stadsgezicht niet gehoord......Jammer, dat getuigt van weinig historisch Niekarks (kroeg)besef heer Nobel. Wel kromden mijn teennagels toen ik vernam dat de eigenaar van het pand van Xero aan de Singel wat Nobel en zijn kornuiten betreft niet verbouwd mag worden zoals de eigenaar dat graag zou zien. Ook met behoud van historische elementen. De Stichting Stadsgezicht moet natuurlijk niet doorslaan in hun pogingen in Niekark te redden wat er nog aan historische beeldbepalende gebouwen te redden valt. Natuurlijk, smaken verschillen, maar een verantwoorde verbouwing van de voorgevel van dit pand zal wat mij betreft de Singel alleen maar een beter aanzien geven. We hebben het gezien aan de nieuwe panden schuin tegenover Xero. Daarvan kunnen we toch niet zeggen dat die niet in stijl zijn opgetrokken. Nogmaals, de Stichting Stadsgezicht deed en doet ongetwijfeld veel goed werk, maar het bevruchten van mieren moeten we toch echt aan die beestjes zelf overlaten. Richt je vooral op de grote majeure projecten die in Niekark nog gerealiseerd moeten gaan worden, houd de aannemer en projectontwikkelaar die het Molenplein gaan inrichten goed in de gaten en ga niet valen op een paar 'aanrecht-tegeltjes' aan de gevel van een gebouw. Het lijkt misschien een hele edele gedachte van u heer Nobel, maar u schiet hier toch echt uw doel voorbij. In de tijd dat u hiermee druk was had u vast veel beter een mooie en historisch verantwoorde tekening kunnen maken.

Cactus.

advertentie
advertentie