Ingezonden; open brief

26 augustus 2013 om 00:00 Nieuws

Open brief aan Gerwin van de Pol, eigenaar van feestcafé Xero, Singel 37

Beste Gerwin,

Je bent eigenaar van een historisch pand op een markante plek. Onlangs heb je een sloopvergunning aangevraagd. Om redenen die wij heel goed kunnen begrijpen. Een pand is meer dan een plaatje, er moet in gewerkt en gewoond worden. De honderdjarige vertoont als iedere eerbiedwaardige 'eeuwiger' gebreken. Je hebt besloten dat sloop de beste optie is. Daar willen wij niet in treden.

Er is, en daar gaat deze brief over, ook nog zoiets als buitenaanzicht. Wij vragen jouw welwillende aandacht voor de gevel. Wij doen dat vanuit de opvatting dat sloop en modernisering kunnen samengaan met een ongeschonden historische aanblik. In 'De Stad Nijkerk' lazen we dat je er rekening mee wilt houden dat jouw zaak in het historisch centrum van Nijkerk staat. Die grondhouding spreekt ons aan. Onze zorg gaat uit naar de invulling. Je wilt enkele oude elementen als glas in loodramen en een snijvoeg in je nieuwbouw gebruiken. Dat is meer dan niets, maar het is, gezien het historisch karakter van het Singel naar ons gevoel te weinig. Het wordt dan toch duidelijke nieuwbouw. Je geeft aan dat het mooi wordt, mooier dan het is. Dat illustreert jouw goede bedoelingen. Maar het gaat voorbij aan de historiciteit. Hoe mooi het ook wordt, er gaat in dit plan een unieke gevel verloren. Eentje waar er in de binnenstad maar één van is. Hij is versierd met verschillende kleuren geglazuurde en ongeglazuurde bakstenen. Dat betekent dat hij rond 1900 gebouwd is. Dergelijke stenen waren toen in de mode. Men moest wel voldoende geld hebben om zo te kunnen bouwen, want deze materialen waren toen al kostbaar. De gevel is nooit ingrijpend gewijzigd en was er getuige van hoe een joodse familie uit het pand werd gedeporteerd om nooit meer thuis te komen. De struikelstenen voor het pand herinneren daaraan. Wat zouden we toejuichen als de historische gevel op deze historische plek behouden zal blijven. Met het gebouw van binnen gemoderniseerd. Ideaal in onze ogen: historie en heden(daagse bedrijfsvoering) samen. Dat is wat men noemt een 'win-winsituatie'. Wij vragen je om de sloop van de gevel (zo daar een vergunning voor wordt verleend) niet door te laten gaan en zijn van harte bereid om met jou hierover vrijblijvend in gesprek te gaan.

Op donderdag 21 november houd ik om 20.00 uur in de bibliotheek een lezing over bouwkunst in de binnenstad van Nijkerk. Het is niet toevallig dat jouw pand daarin ook voor komt. Met fraaie foto's. Ik hoop oprecht (en de stichting stadsgezicht met mij) dat ik daarin niet hoef te vertellen dat dit pand er eens stond. Maar dat ik kan meedelen dat de gevel door de eigenaar wordt behouden vanwege het unieke karakter. Je bent van harte welkom, ik geef je een vrijkaartje. En kom, als het klaar is, graag eens als klant in je vernieuwde pand met historische aanblik.

Met vriendelijk groet Jan Nobel, namens Stichting Stadsgezicht Nijkerk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie