Column Cactus: Crisis maakt creatief

19 augustus 2013 om 00:00 Nieuws

Hier en daar bereiken ons berichten dat het steeds moeilijker wordt om mensen te vinden die zich inzetten voor de organisatie van allerlei evenementen en activiteiten in Niekark. Onlangs zei iemand tegen mij: ,,In Niekark is iedere week wel wat te doen. Hoe krijgen ze dat voor elkaar, die Niekarkers?"

Ik kon niet anders dan de opmerking beamen. Zelf ga ik zeker niet naar iedere activiteit in het centrum, elders in de stad of in Hoevelaken dan wel Niekarkerveen. Maar als ik de agenda bekijk dan is er binnen onze stadsgrenzen toch wel wekelijks wat te doen. Dat lijkt mij niet onbelangrijk. Een beetje 'reuring' is goed, brengt mensen op de been en zorgt voor een levendige sfeer. Met een jarenlange puinbak die Molenplein heet, steeds meer winkels die sluiten en de crisis waarin we verkeren, zullen middenstand en horeca vast wel blij zijn met al deze evenementen die niet alleen toeristen en dagjesmensen naar Niekark lokken maar zeker ook interessant zijn voor de eigen inwoners!

Echter, organisatoren van evenementen dreigen af te haken vanwege het vele voorbereidende werk en andere zaken. Maar NOV, middenstand, horeca en de partijen die ik vergeet, zij hebben toch allen profijt van alle activiteiten?! Dat alleen al zou reden genoeg zijn om de handen ineen te slaan. Maar dat schijnt niet zo makkelijk te zijn, heb ik via de alom bekende en goed werkende klompentrommel gehoord.

Het jaar 2013, waarin Niekark op meer dan uitbundige wijze het 600 jarig bestaan van stadsrechten viert, kon tegelijk wel eens de laatste stuiptrekking zijn van vele activiteiten. Nijkerk600 maakt en maakte iedereen enthousiast, en, niet onbelangrijk, de buidel werd behoorlijk getrokken. Het mocht, wat mij betreft terecht, wat kosten. Maar na 2013 dreigen er magere jaren. Het geld is op en/of er moet flink bezuinigd worden. Geld voor feestjes zal zeker geen prioriteit hebben en zeker niet in de mate waarop het feestjaar 2013 werd gesubsidieerd en mede daardoor gevierd kan/kon worden. Vanaf 2014 zal meer dan ooit het initiatief vanuit de particuliere hoek moeten komen. De gemeente Nijkerk zal geen evenementen gaan organiseren, zo lijkt mij. Maar ook de gemeente is één van de betrokken partijen als het er om gaat mensen naar Niekark te lokken en de stad te verkopen als een oord waar het goed toeven is en waar altijd wat te beleven valt. Nota bene, de stad met de Mooiste Toren van Nederland!! Daar moet veel (meer) mee te doen zijn!

Het is niet te hopen dat Niekark vanaf 2014 in een zwart gat valt omdat organisatoren van evenementen er mee stoppen of zich niet gewaardeerd dan wel tegengewerkt voelen. Dat zou jammer zijn. Dan zal alles wat dit jaar zo mooi en geslaagd was een herinnering blijven. Zullen we het nog vaak hebben over 2013, toen er van alles kon en er zoveel te beleven viel in Niekark. Alle belanghebbenden dienen de handen ineen te slaan om het schrikbeeld van een spookstad waar niks te beleven valt te voorkomen.

Maar........crisis maakt creatief.

Cactus

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie