Column Cactus: Veeg maar op een hoop...

13 augustus 2013 om 00:00 Nieuws

'Meer wijkagenten' kopt de krant. Geen extra agenten, zo blijkt al snel. Het gaat om een herverdeling die geen extra banen bij de politie oplevert. Meer blauw op straat en minder bureautaken. De wijkagenten hebben onder andere de taak om meer aangiftes op te nemen. Daar gaat het dus al scheef lopen. Want: meer wijkagenten betekent dan meer aangiftes, maar tegelijkertijd minder administratieve ondersteuning om al die aangiftes uit te werken. Het doen van aangifte is nu al een regelrechte ramp. Veel mensen laten een aangifte zelfs maar achterwege. Veel rompslomp, vreselijke procedures en je hoort er meestal niets meer van.

Je zult maar wijkagent zijn. Dan heb je nog eens een verantwoordelijke baan. Liefst 5000 mensen onder je. Vijfduizend.....! U leest het goed. Één wijkagent op vijfduizend (5000) burgers. Wel eens vijfduizend mensen bij elkaar gezien? Dat zijn er heel wat. En die ene wijkagent mag die vijfduizend inwoners van Niekark wijkgericht gaan bedienen. Als hij dat goed wil doen dan heeft hij daar een absolute dagtaak aan en kan de burgemeester op voorhand alle verloven van de wijkagenten voor de komende jaren wel intrekken. De wijkagent wordt ook nog eens wijkgericht ingezet voor noodhulp, handhaving (toch niet weer die parkeerbonnen......) en opsporing. De wijkagent, de vroegere Bromsnor, nu als een soort Superman, Batman of zelfs James Bond-achtige verschijning. De hoeder van de wijk, het geüniformeerde vertrouwensmirakel, de schouder om op te huilen, maar ook de keiharde handhaver en speurneus.

We zijn in Nederland in staat van alles te verzinnen. maar of het in de praktijk ook werkt, ach, daar hebben we het niet over. Dat zien we later wel. Precies zoals dit kabinet de zaken aanpakt. Hoog van de daken schreeuwen, hemeltergende bezuinigingen doorvoeren, onbezonnen maatregelen aankondigen en dat alles vooral zonder idee en/of degelijk fundament. Nederland is als het Wilde Westen en Rutte en zijn makkers zijn een stel verwilderde cowboys die het besturen van ons land als het opnemen van een goedkope B-film beschouwen. Succes uitgesloten, chaos en rampspoed zal ons deel zijn. We zien wel......

Het wordt met deze landelijke ellende wel steeds spannender hoe de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 zullen gaan verlopen. Na 16 jaar houdt Partij Nijkerk het voor gezien. Daar heb ik al een paar nachten niet van geslapen. Juist nu er ook in Niekark behoefte is aan een sterke lokale partij met bevlogen en charismatische politici, houdt Partij Nijkerk er mee op. Welke partij duikt in dit vacuüm? Want een beetje landelijke partij ziet de bui van 2014 al hangen. Er volgt een afrekening van het kabinetsbeleid en de zwakke oppositie en lokalen zullen juist nu kunnen scoren. Het gaat er dus om welke partij het lokale geluid het beste weet te vertalen naar de dagelijkse praktijk en of er aansprekende leiderstypes naar voren geschoven gaan worden. Want het gros van de Niekarkers zit net als alle Nederlanders te wachten op sterk leiderschap, frisse en betaalbare ideeën en vooral politici die vertrouwen wekken, uitstraling hebben en dat ook wekelijks waar maken. Het zoeken naar die types is natuurlijk al lang begonnen. Of ze er zijn?

Nee, ze zijn er in Niekark niet. Zeker weten.

Misschien dat de wijkagenten er nog een (politiek) baantje bij kunnen nemen.........?!

Veeg maar op een hoop.

Cactus

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie