Cactus: Op zoek naar de 'Boekensnuiver'

6 augustus 2013 om 00:00 Nieuws

Ik las zowaar in een aankondiging op de website van deze krant dat 'de in Niekark 'wereldberoemde' prikkelende columnist Cactus regelmatig wordt gesignaleerd op boekenmarkten van de Stichting Plein Promotie Nijkerk.'

Ik kan het niet ontkennen dat ik inderdaad regelmatig en graag op boekenmarkten verschijn. Omdat ik boeken en allerhande geschriften verslindt? Welnee. Integendeel zou ik haast zeggen. Zo'n lezer ben ik niet. Het laatste boek dat ik uitgelezen heb was de nieuwste van Willy Klok. Maar dat was een makkie, een vluggertje. Beetje oude eeuwfeestfoto's met bijbehorende teksten lezen, zoeken naar bekenden en voor je het weet heb je het boekje alweer uit. Wederom een boek over de geschiedenis van Niekark, er kunnen er wat mij betreft niet genoeg geschreven worden. Onderwerpen zijn er volgens mij nog genoeg. De dag van vandaag is immer morgen alweer geschiedenis, dus wat dat betreft.

Maar om even terug te komen op die boekenmarkten in Niekark, ja, die vind ik absoluut de moeite waard. Niet alleen vanwege de boeken maar vooral vanwege de mensen die je er treft. De meest uiteenlopende soorten in allerlei maten en gedaanten zie je struinend en loerend langs de kramen sluipen.. Zoekend naar dat ene zeldzame en unieke exemplaar dat nog ontbreekt in een verzameling. Vragend naar de zoveelste druk van Bob, Bep en Brammetje van W.G. Van der Hulst, de schrijver die vele boeken liet verschijnen bij de Nijkerksche Uitgeverij Callenbach. Bekend in heel het land en ver daarbuiten. Drukkerij, Binderij, Uitgeverij Callenbach. Vele Niekarkers werkten er, verdienden er hun brood, aan boeken, duizenden boeken. Veel van die boeken vinden we terug in de bananendozen op onder andere de boekenmarkt in Niekark. Zaterdag 10 augustus mogen we weer. Dan kunnen we ons wederom met z'n allen storten op de te koop aangeboden boeken. Van W.G. Van der Hulst tot Franz Kafka, van Wolkers tot Hermans en van Tom Poes tot de Playboy. Allemaal leesvoer en/of welriekend papier voor verzamelaars.

Wat zo mooi en bijzonder is aan de boekenmarkt?

Je ruikt de boeken. Echte liefhebbers zie je ook met hun neus tussen de bladeren een vleug van zo'n belegen boekwerk opsnuiven. Alsof ze een stoot adrenaline krijgen, een lijntje opsnuiven, zo zie je ze reageren. Welhaast in trance, vertoevend in een andere wereld, de wereld van het oude boek waar ze al zo lang naar op zoek waren en dat ze in Niekark, in de schaduw van de Mooiste Toren van Nederland, aantreffen. Een gevoel van opperste extase. Kent alleen de eeuwige boekenfanaat dat gevoel? Of kan iemand die voor het eerst op een boekenmarkt komt het ook leren? Een boek oppakken, het boek openslaan, het boek naar de neus brengen, vervolgens diep inhaleren en dan beseffen dat dit boek zo snel mogelijk van de kraam naar de boekenkast thuis dient te verhuizen. Ze zullen er zijn zaterdag: de onvervalste 'boekensnuivers'. Wellicht dat een van de 'dienstdoende' fotografen er eentje op de gevoelige plaat kan vastleggen. Maar u kunt ze zelf ook zien. Zet u neder op één van de vele terrassen die het Plein rijk is en ga gewoon goed opletten. Ontdek de 'Boekensnuiver'. Daarvoor moet u namelijk echt op de Niekarkse boekenmarkt zijn.

Ebook- snuivers? Ze kunnen het proberen maar ik geef ze geen kans. De doorleefde geur van oude boeken zal het altijd winnen van de nieuwste leestechnieken.....

Cactus

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie