Volksuniversiteit organiseert Groot Hoevelakens Dictee

26 juli 2013 om 00:00 Nieuws

Coördinator voor aantal cursussen gezocht.

HOEVELAKEN – Dit jaar bestaat Volksuniversiteit Hoevelaken (VUH) vijfendertig jaar en ter gelegenheid hiervan organiseert het bestuur tijdens de Dorpsdag op 31ugustus het Groot Hoevelakens Dictee. Hiervoor worden bekende Hoevelakense inwoners uitgenodigd, maar ook inwoners kunnen meedoen. Oud-anchorman van het NOS journaal Harmen Siezen, woonachtig in Hoevelaken, zal het dictee voorlezen, de auteur is op dit moment nog niet bekend. De prijzen worden uitgeloofd in de vorm van door de winnaars gekozen workshops. Zalencentrum De Haen stelt twee zalen te beschikking: De grote zaal met podium voor het Dictee en een andere voor een kunstexpositie door het Open Atelier en de Fotokring Hoevelaken. In afwijking van andere jaren is hiermee de Open Dag verplaatst naar de Dorpsdag. De docenten die de vele cursussen en workshops begeleiden zijn er aanwezig voor meer informatie.

In 2006 heeft Stichting Hoevelaken Kreatief & Educatief besloten deze naam te veranderen in Volksuniversiteit Hoevelaken. Met deze naamswijziging wilde de stichting vooral naar buiten komen als een cursusinstituut met een zeer brede range aan cursussen, lezingen en wokshops op het gebied van talen, kunst, cultuur en wetenschap, mens en maatschappij, koken/proeven en creativiteit. De activiteiten werden zoals vanouds bij Hoevelaken K&E in het cursusgebouw aan de Van Dedemlaant 2 gegeven. Voorzitter Caroline Bleeker-Blom, al meer dan tien jaar een gemotiveerde voorzitter, licht toe: “De oude naam dekte de lading niet en bovendien viel ons cursusaanbod in wezen in het verleden al onder de noemer van een volksuniversiteit. Het zevende lustrum gaan we op een leuke wijze vieren. Dat wij nu tijdens de Dorpsdag het dictee organiseren, gekoppeld aan een kunstexpositie, is in wezen een verplaatsing van de traditionele Open Dag na de vakanties. Vele prominenten zullen worden uitgenodigd, maar geïnteresseerde inwoners kunnen tevens meedoen. Het bestuur en de werkgroep zijn momenteel bezig met het nader uitwerken van de plannen. Er wordt een aantal lustrumaanbiedingen gerealiseerd en wij bieden nieuwe en populaire cursussen en workshops aan.”

De VUH wordt gerund door een groot aantal vrijwilligers, die zich betrokken voelen bij de beginselen van een volksuniversiteit. Dit zijn trouwe mensen die zorgen dat het programma aanbod op rolletjes loopt. “Wegens uitbreiding van het aanbod is het bestuur op zoek naar een nieuwe coördinator. Deze neemt een aantal cursussen op zich waarbij hij/zij de contacten tussen docenten en cursisten onderhoudt; de spil en het aanspreekpunt. Daarnaast neemt de coördinator deel aan de vergaderingen en volgt de nieuwe ontwikkelingen. Kortom, het reilen en zeilen van de stichting. het geeft veel voldoening en gezelligheid. Ook al is het vrijwilligerswerk met een onkostenvergoeding, hij of zij heeft daarnaast de mogelijkheid om gratis een cursus of workshop naar keuze te volgen.”

Nieuw in het aanbod is dit seizoen Jeugd Theaterexpressie. Deze cursus wordt – door een bevlogen docent - gegeven aan twee groepen: van 11 t/m 14 en 15 t/m 20 jaar. Die docent laat de deelnemers spelen over wat zij dagelijks zelf beleven. Dit in samenwerking met Blitz.

Caroline vervolgt: “Nieuw is verder Ismakogie, vitaal ouder worden; bewustwording van het optimaal gebruikmaken van de spieren waardoor men zich fitter en beter voelt.”

advertentie
advertentie