Nijkerkse Ere-penning in zilver voor twee Amerikanen

16 juli 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Op 3 juli is een ere-penning uitgereikt aan Michael Brockbank. In Amerika is aan Connie Colangelo de ere-penning in zilver toegekend. Mevrouw Colangelo kon helaas niet aanwezig zijn in Nijkerk.

De aanleiding om hen beiden te eren is dat zij altijd ten dienste hebben gestaan voor het versterken van de relatie tussen Schenectady, een stad in het oosten van de staat New York in Verenigde Staten, en Nijkerk. Door hun toedoen is er volgens de gemeente een sterke relatie ontstaan tussen Nijkerk en Schenectady.

Burgemeester Renkema kijkt blij terug op het bezoek van de Amerikanen. ,,Het was een voorrecht om de gasten uit Schenectady in Nijkerk tijdens het Nijkerk 600 jaar feest te mogen ontvangen. Een mooie manier om de geschiedenis van de gebieden te leren kennen en culturele ervaringen met elkaar te delen en te leren waarderen. Bijzonder daarbij is het feit dat van beide kanten de uitwisseling vooral is opgebouwd door vrijwilligers. Deze stedenband is stevig ingebed in de Nijkerkse samenleving."

Geschiedenis

Schenectady's Nederlandse afkomst in Albany begon in 1609, toen Henry Hudson de Atlantische Oceaan opvoer op zoek naar een doorgang naar China. Hudson kwam aan op de kust van Amerika en voer een rivier op die later naar hem vernoemd werd. Kiliaen van Rensselaar, één van de oprichters van de Nederlandse West-Indische Compagnie, kocht in 1637 een groot stuk land ten westen van de rivier de Hudson. Van Rensselaar's neef Arendt van Curler kwam om hem met de nieuwe kolonie te helpen. Hij bleef zeven jaar en keerde later terug naar Nijkerk. In 1647 werd van Curler het recht gegeven om een kolonie te stichten en in 1661 vestigde hij zich in het gebied wat later Schenectady zou worden.

Lange relatie

Slechts een paar jaar later werd van Curler uitgenodigd om de Canadese gouverneur te bezoeken. Tijdens de reis in 1667 verdronk Van Curler in Lake Champlain. Het duurde tot 1909 voor er weer contact tussen de twee steden kwam. In 1902 kwam een Amerikaanse groep uit Schenectady, geleid door ds. dr. WE Griffis, naar Nijkerk om een plaquette in de Grote Kerk te plaatsen om op deze wijze Arendt van Curler te eren.

In 1984, op de 75ste verjaardag van deze plaquette, bouwde wethouder van Nijkerk Goos Terschegget een boot en zeilde in de transatlantische Ostar zeilrace. Hij besloot om het leven van Arendt van Curler na te gaan. Goos zeilde van Schenectady en werd opgewacht door een delegatie van 31 personen uit Nijkerk. Twee jaar lange reisde een groep van 45 mensen uit Schenectady naar Nijkerk. Dit was het begin van een 33 jaar lange relatie door uitwisseling tussen Schenectady en Nijkerk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie