Nieuwe Drank- en Horecawet Nijkerk in de maak

15 juli 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Het gemeentebestuur van Nijkerk heeft nieuwe regels en nieuw beleid voor de uitvoering van de nieuwe Drank- en Horecawet in voorbereiding. Het gaat daarbij om een Drank- en Horecaverordening en beleid ten behoeve van de naleving daarvan. Voordat dit beleid en de verordening worden vastgesteld, kan iedereen hierover een mening geven.

Op 1 januari is de nieuwe Drank- en Horecawet in werking getreden. Eén van de belangrijkste veranderingen is dat gemeenten nu verantwoordelijk zijn voor het toezicht op - en de handhaving van de wet. Het gemeentebestuur stelt hiervoor nieuw beleid op. Omdat de gemeente Nijkerk onderdeel uitmaakt van de FrisValley (www.frisvalley.nl), een samenwerkingsverband van verschillende gemeenten met als doel alcoholmatiging, heeft dit voorgenomen nalevingsbeleid een regionaal karakter.

Naast nieuw beleid komt er ook een nieuwe verordening. Daarin komen regels over alcoholverstrekking. Zo wordt onder andere bepaald tussen welke tijden alcohol mag worden verstrekt in paracommerciële horecabedrijven. Hierbij valt te denken aan sportkantines of horeca bij sociaal-culturele, recreatieve, educatieve, godsdienstige of levensbeschouwelijke instellingen. Daarnaast is het plan om happy hours (stunten met alcoholprijzen) in de horeca te verbieden. Ook komen er regels om het houden van feesten en partijen in bijvoorbeeld sportkantines te beperken. De regels in de verordening zijn afgestemd met andere gemeenten in de regio.

Procedure

Wie wil weten welke nieuwe regels en beleid het gemeentebestuur voor ogen heeft, kan de stukken inzien op het stadhuis of op de website van de gemeente Nijkerk (www.nijkerk.eu). Alle documenten liggen van 3 juli tot 9 september ter inzage. In verband met de vakantieperiode is dit een langere termijn dan gebruikelijk. Gedurende deze periode kan iedereen een schriftelijke reactie geven: postbus 1000, 3860 AB, Nijkerk of gemeente@nijkerk.eu.

Voorlichting

Daarnaast houdt de gemeente twee avonden waarop de gemeente uitleg geeft over de nieuwe regels. Op 2 september wordt er een avond gehouden voor horeca-ondernemers, slijterijen en winkels die alcohol verkopen. Op 5 september wordt er een avond georganiseerd voor stichtingen en verenigingen die alcohol schenken in hun kantine, clubhuis, sociëteit of horecaruimte. Beide avonden beginnen om 20.00 uur. Voor deze voorlichtingsbijeenkomsten gaat de gemeente nog uitnodigingen versturen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie