Nijkerk en Schenectady officieel verbonden

15 juli 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Twee weken was een groep Amerikanen uit de plaats Schenectady in Nijkerk op bezoek, om de stedenband tussen beide plaatsen te beklinken en te vieren. Op de parkeerplaats van Sporthal Watergoor werd afgelopen donderdag afscheid genomen. Tranen vloeiden, al kenden sommige Schenectadians de Nijkerkers pas veertien dagen. Het bezoek kende voor de betrokkenen alleen maar hoogtepunten.

Er is gekozen om de stedenband officieel te maken in het feestjaar van Nijkerk. De burgemeester van Schenectady, Gary McCarthy, was twee weken geleden met zijn vrouw naar Nijkerk gereisd om de officiele ceremonie van de stedenband mee te maken. Hij zette, tezamen met burgemeester Gerard Renkema, een ferme handtekening onder de proclamatie, die hierna door hem werd voorgelezen. Kinderen in kledij uit de tijd van Arend van Curler gingen voorop in een optocht, waar de Amerikaanse gasten en veel belangstellenden in meeliepen. De optocht ging, vergezeld door muzikanten, naar het overdekte marktplein in Nijkerk. McCarthy was erg onder de indruk van de vriendelijkheid van de Nijkerkers en roemde hun kennis van de Engelse taal.

Na tromgeroffel werd het bord onthuld. Dit bord is geplaatst bij de entreewegen van Nijkerk. Na het spelen van enkele Amerikaanse deuntjes, door een combinatie van muziekkorpsen van NSFC en Concordia, ging het gezelschap naar de receptie.

Bijzonder geschenk

De eerste maandag van het Amerikaanse bezoek was de 'Nijkerk-dag', waarop kennis werd gemaakt met de stad. Dat gebeurde met een rondleiding door de, in oude kledij gestoken, gids van Stichting Oud Nijkerk. June Ginter, één van de Amerikaanse gasten, had een bijzonder geschenk voor de stichting. Zij had uit een erfenis een Delftse tegel ontvangen, die na de oorlog geschonken was aan haar oom, een vliegenier in de oorlog. Aan de achterzijde van de tegel was een verklaring van de afbeelding geplakt. De medewerkster van het museum die de tegel mocht aannemen was zichtbaar ontroerd, want als kind had zij in Rotterdam gewoond en de bombardementen meegemaakt.

Erepenning

Op uitnodiging van de zeilvereniging de Zuidwal werd woensdag een 'captainsdinner' genuttigd, voorafgaand aan een zeilwedstrijd. Burgemeester Renkema kwam de aanwezigen verrassen met een bezoek. Michael Brockbank was totaal overrompeld toen de burgemeester het woord tot hem richtte. In de haast werd hem een colbertjasje aangereikt waar hij de erepenning van de gemeente Nijkerk in zilver werd opgespeld. Brockbank kreeg deze onderscheiding om dat hij meer dan 25 jaar zich heeft ingezet voor de wederzijdse uitwisselingen. Brockbank sprak woorden van dank in zowel het Nederlands als het Engels.

Aangezien Connie Colangelo niet bij deze trip aanwezig kon zijn, is de erepenning in zilver aan haar aangeboden door burgemeester McCarthy tijdens de gemeenteraadsvergadering op 8 juli in Schenectady. Colangelo gaf telefonisch aan dat zij sprakeloos was en dat zij zeer vereerd was door deze onderscheiding. Connie Colangelo is de drijvende kracht achter de uitwisselingen en het levend houden van de Nederlandse geschiedenis in Schenectady.

Nijkerk 600

De groep Schenectadians varieerde in leeftijd van 28 tot 88 jaar, maar allemaal hebben ze genoten van de activiteiten rondom de viering van Nijkerk 600 jaar. Zowel de stoomdag (waar zowaar een aantal antieke Amerikaanse locomotieven stonden) als het festival op 5 en 6 juli maakten veel indruk. Ongelooflijk vond men de lasershow en de stuntman op het water danste tijdens de lasershow. In Amerika hebben ze wel vuurwerk, maar een dergelijke lasershow hadden ze nog nooit gezien.

Stichting Nijkerk Schenectady

Edith Terschegget, voorzitter van de stichting Nijkerk Schenectady, is bijzonder blij dat de stedenband nu eindelijk officieel is. ,,Met een grote glimlach rij ik elke keer langs de borden, die aan de hoofdentreewegen naar NIjkerk staan. Hiermee krijgt niet alleen Schenectady, maar ook de naam Arend van Curler, meer bekendheid. En dat is belangrijk: want het is onze geschiedenis en die moet iedere Nijkerker kennen."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie