Het Baken tekent eerste contract 'Bibliotheek op School'

15 juli 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Basisschool Het Baken in Nijkerk is de eerste school in de gemeente die een contract heeft gesloten met de bibliotheek voor het project 'Bibliotheek op School'. Het project gaat van start in het nieuwe schooljaar.

De Bibliotheek op School is een educatieve aanpak voor het basisonderwijs dat zich richt op leesbevordering, taalontwikkeling en mediawijsheid. Het programma bestaat uit meerdere bouwstenen die school en bibliotheek in staat stellen samen en op een structurele manier het plezier in lezen te stimuleren en daarmee ook de taalontwikkeling van kinderen. Gerard Hogerwerf, directeur van Het Baken, is blij met de samenwerking: ,,We willen als school ons profileren als Leesschool. Alles zal daarop gericht zijn en de mogelijkheid om structureel samen te werken met de bibliotheek grijpen we dan ook direct aan."

Roel Zuidhof, directeur van de bibliotheek, vult aan: ,,Docenten van Het Baken hebben de cursus Open Boek gevolgd waarin onder meer het opstellen van een lees-mediaplan voor de school behandeld wordt. Dat is een uitstekend instrument om binnen de school aan de slag te gaan om leesbevordering goed vorm te geven. De bibliotheek gaat dit ondersteunen door middel van een leesconsulent."

Meer belangstelling

Naast Het Baken in Nijkerk is door de bibliotheek met meer scholen gesproken over het project Bibliotheek op School. Veel scholen hebben belangstelling getoond. De Koningin Beatrixschool in Nijkerk heeft ook al aangegeven mee te willen doen.

In 2008 is de stichting Kunst van Lezen gestart met het project Bibliotheek op school. In de provincie Gelderland wordt dit project breed ingezet. Naast de kennis- en informatiefunctie heeft de bibliotheek een duidelijke functie in het ondersteunen van de leesbevordering voor alle leeftijden. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat door meer lezen de taalontwikkeling van kinderen verbetert en dat daarmee de schoolprestaties in brede zin op een hoger plan komen.

De bijdrage van de bibliotheek in het kader van het project Bibliotheek op school kan bijvoorbeeld bestaan uit het verschaffen van een actuele, passende collectie jeugdboeken en zo de boeken dichtbij de kinderen te brengen, zorgen voor een aantrekkelijke, uitnodigende leesomgeving en presentatie of zorgen voor een koppeling met het bibliotheeksysteem, zodat kinderen en leerkrachten kunnen zoeken in en reserveren uit de digitale catalogus van de bibliotheek.

Ook het opleiden van leescoördinatoren via de cursus Open boek, hulp en advies van gekwalificeerde leesconsulenten bij het leesbeleid, leesbevordering activiteiten en mediawijsheid en het meten van leesgedrag en dit vastleggen in een landelijke monitor horen bij het project.

De bibliotheek hoopt samen met de basisscholen te bereiken dat kinderen aan het einde van de pilot 20 procent meer lezen dan bij de nulmeting op de deelnemende school en hoopt aantoonbare verbeteringen van het leesniveau van kinderen te zien.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie