'Ganzen Gate' nog niet afgesloten

12 juli 2013 om 00:00 Nieuws

Ganzen Gate zorgt sinds eind juni voor veel vragen bij aanwonenden en omwonenden van de stadsvijver in Nijkerk. Pas na veel aandringen gaf de gemeente Nijkerk op 26 juni een schriftelijke reactie waarom er een deel van de ganzenfamilie enkele weken daarvoor uit het niets is weggehaald. Die reactie roept alleen maar meer vragen op, aangezien de ganzenfamilie al meer dan twee jaar tot plezier van iedereen leefde rondom de stadsvijver.

De gemeente schrijft daarover op 26 juni: ,,De gemeente heeft de ganzen weggehaald omdat er in het afgelopen jaar diverse meldingen bij wijkbeheer zijn binnengekomen over bijna ongelukken tussen ganzen met fietsers en ganzen met automobilisten op de Callenbachstraat. Ook zijn er klachten binnengekomen betreffende de overlast die de ganzen veroorzaken in particuliere tuinen en het zich niet veilig voelen in het stadspark door de steeds groter wordende koppel ganzen. De zes ganzen zijn samen naar een opvanglocatie in de regio gebracht. De dierenambulance Nijkerk gebruikt dit adres vaker omdat dit een mooie opvanglocatie is voor ganzen, eenden en zwanen. De vogels hebben daar voldoende de ruimte en worden goed verzorgd.Dit adres maken wij niet openbaar omdat wij willen voorkomen dat dit opvangadres overlopen wordt door goedwillende (nieuwsgierige) burgers en hiermee de rust voor de vogels en de privacy van de beheerders (eigenaren) wordt verstoord. De populatie ganzen en eenden moet beperkt blijven voor een aantrekkelijke leefomgeving voor zowel de vogels als de burgers", aldus de schriftelijke reactie van de gemeente Nijkerk.

Omdat het antwoord van de gemeente meer vragen oproept, stuurt de gemeente Nijkerk een dag later als "bewijs" een foto gemaakt op 26-6 om aan te tonen dat de zes ganzen daadwerkelijk nog in leven zijn.

Twee weken geleden is het stadspark door gemeente medewerkers helemaal schoongemaakt voor het grootste verjaardagsfestival van Nijkerk, wat deels in het stadspark werd gevierd. Een prachtige locatie, die daarvoor helemaal is schoongemaakt en opgeknapt. Het moest en zou er allemaal op en top uitzien en daar hoort natuurlijk geen ganzenpoep bij, of een ganzenfamilie die een kijkje komt nemen bij de vele optredens.

Veel aanwonenden en inwoners van Nijkerk snappen de actie van de gemeente om de vaste bewoners van de stadsvijver weg te halen niet. Het roept veel vragen op, want de uitleg van de gemeente over overlast en oversteken is in de praktijk, volgens velen, niet waar of zo beperkt, dat daarover klagen niet redelijk zou zijn.

Dus gemeente Nijkerk, twee jaar lang mag de ganzenfamilie ongestoord leven in het stadspark en nog geen drie weken na uitkomen nieuw nest worden er zes tamme ganzen weggehaald en blijven er drie achter. Wat speelde er nu echt?

Binnenkort zal er op uitnodiging van de gemeente een gesprek plaatsvinden met bezorgde aanwonenden. Er zijn veel Nijkerkers en aanwonenden die de zes ganzen graag terug willen zien in hun dagelijkse beeld. Daarom zal er een handtekeningenactie worden opgestart is er een Facebookpagina actief onder de naam: "Wij Willen de 6 stadsganzen terug". Wij roepen iedereen op om hun onvrede te uiten bij de gemeente.

Met vriendelijke groet,

F.Verhoeven

bewoner gebied stadsvijver Nijkerk

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie