'De stad die er torenhoog uitspringt'

24 juni 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK – De schrijfster Willy Klok – van Dasselaar heeft ter gelegenheid van het 600-jarig bestaan van Nijkerk een boek geschreven, getiteld: ‘Nijkerk, de stad die er torenhoog uitspringt’. Het boek wordt op vrijdag 26 juli gepresenteerd bij boekhandel Roodbeen aan het Verlaat, om 20.00 uur. Harry Hamstra krijgt het eerste exemplaar uitgereikt. Leden van toneelvereniging DOB luisteren de boekpresentatie op door in eeuwfeestkostuums te verschijnen.

door Belinda van der Horst

,,Ik was helemaal niet van plan om dit jaar weer een boek te schrijven. Maar het eeuwfeest vond ik een bijzondere gelegenheid,” vertelt Willy. De titel van het boek is een hulde aan de Grote Kerk, die verleden jaar de verkiezing ‘Mooiste toren van Nederland’ won. In het boek komen de eeuwfeesten van 1913, 1963 en 2013 aan de orde, rijkelijk geïllustreerd met foto’s. Hiervoor heeft Willy niet alleen uit haar eigen foto- en ansichtencollectie geput, maar ook uit privébezit van de mensen die ze voor haar boek heeft geïnterviewd. ,,Dan komt bij hen de schoenendoos met foto’s of fotoalbums op tafel”, zegt ze.

In 1963 kwam burgemeester J. Hoekstra met het voorstel dat het leuk zou zijn als er tijdens het eeuwfeest een huwelijk werd gesloten. Henk Bouwman en Ali van Nieuwenhuizen hadden al geruime tijd verkering. Zij hadden ook trouwplannen, maar het was moeilijk om aan een huis te komen. Als de burgemeester voor een huis kon zorgen, wilden ze wel trouwen. Dit werd geregeld en het huwelijk werd op 27 augustus voltrokken. Na de huwelijksvoltrekking, in eeuwfeestkledij, trok de bruiloftstoet onder grote belangstelling door de stad. In de hervormde kerk werd hun huwelijk ingezegend. Zowel Henk als Ali zijn inmiddels overleden.

Naast de eeuwfeesten komen ook onderwerpen aan bod die eraan gerelateerd zijn. Zoals het voormalige postkantoor aan de Kleterstraat, waar het personeel meedeed met het eeuwfeest in 1963. Zij voerden hun werkzaamheden gekostumeerd uit en dat zorgde voor leuke taferelen. De toenmalige ‘Laekenhal’ aan de Oosterstraat verkocht speciale stoffen om eeuwfeestkleding te maken. Nijkerkse dames maakten op trapnaaimachines de mooiste eeuwfeestkostuums.

In het boek is ook een hoofdstuk gewijd aan de Nijkerkse Gerdien Bouwman. Zij heeft een plakboek aangelegd van het eeuwfeest in 1963. Er vonden toen heel veel fesitiviteiten plaats, zoals een lunapark (kermis), tentoonstelling , gondelvaart, wandeltocht, wagenspel, bloemencorso, bonte boerenavond en optochten. Er was bijna geen straat die niet versierd was. Op diverse cafés en winkels was een oude gevel aangebracht en feestverlichting. In de winkels gebruikte men eeuwfeestpapier om artikelen in te pakken.

Ook van Boerenmaandag, de taptoe, tabaksplanters en ’t Koetshuis (Spoorzicht) staan nooit eerder gepubliceerde foto’s in het boek. Van het huidige eeuwfeest is het Festival der Volken opgenomen. De gedachte erachter is dat men in 1963 niet op het idee zou zijn gekomen om een dergelijk evenement te organiseren. Ook aan de Schatkist van Nijkerk en de Kerkendag is aandacht besteedt. ,,Ik ben nauw betrokken geweest bij de organisatie van de Kerkendag en wilde deze graag in mijn boek opnemen”, aldus Willy.

Het eeuwfeestboek is inmiddels het achtste boek wat van haar hand verschijnt. In 1999 verscheen een genealogie over de familie Van Dasselaar en Klok. Van de serie ‘Minse kieken’’ zijn vier boeken verschenen. Daarna kwamen er twee boeken uit over de Tweede Wereldoorlog; ‘Putten en Nijkerk onder vuur’ en ‘Van bezet naar verzet’. Van dit laatste boek is ook een Engelse vertaling verschenen.

Het 90 pagina’s tellende boek ‘Nijkerk, de stad die er torenhoog uitspringt’ wordt uitgegeven door de BDU in een oplage van 400 stuks. Het boek kost € 14,95 en is verkrijgbaar bij: Roodbeen, Bruna, Den Hertog, Verhoog , Bloemisterij Arie Ham in Nijkerkerveen en bij Willy Klok, e-mail: wjklok@hetnet.nl of tel.: 033-2451657.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie