Bestrijding 'plaagsoorten' steeds groter probleem waterschap

11 juli 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - De grote waternavel en de Japanse duizendknoop klinken als prachtige exotische namen voor prachtige planten. maar als medewerkers van Waterschap Vallei en Veluwe ze aantreffen in het water of op de dijk dan zijn ze er niet blij mee. ,,Bestrijding van dit soort woekeraars kost het waterschap jaarlijks ruim 75.000 euro en als we niet uitkijken gaat het ieder jaar meer kosten", zo meldt Dick Veldhuizen, dagelijks bestuurslid (heemraad) van het waterschap. Naar aanleiding van nieuw beleid van het waterschap om plaagsoorten te bestrijden, doet hij een oproep aan tuinbezitters om geen exotische planten en dieren in onze vrije natuur te verspreiden.

,,Het beste is eigenlijk dat mensen sowieso alleen planten voor de tuin en de vijver kopen die van nature in ons land voorkomen", aldus de heemraad (bestuurlijke functie die te vergelijken is met wethouder) van het waterschap. ,,Maar als ze er toch voor kiezen, dan is het belangrijk dat resten bij het groen afval komen en niet in het oppervlaktewater of op de dijk. Het probleem is dat exoten zoals de Japanse duizendknoop een bedreiging vormen voor de stevigheid van de dijk, omdat de plant het gras verdrijft. En de grote waternavel lijkt een onschuldig plantje, maar hij woekert zo erg dat hij de waterafvoer belemmert."

De heemraad ziet de overlast door plaagsoorten verergeren. Overigens gaat het dan niet alleen om planten, maar ook om dieren zoals vissen en schildpadden die vanuit een tuinvijver in de sloot terecht komen. ,,Die kunnen beter naar de dierenwinkel teruggebracht worden", aldus Veldhuizen. ,,Onder invloed van klimaatverandering verwachten wij dat er steeds meer exotische dieren en planten in onze wateren gaan voorkomen. Als waterschap doen wij er alles aan om te voorkomen dat de situatie verergert. Daarom hebben wij daarvoor deze week beleid vastgesteld."

Preventie en uitroeien

Uit dit onlangs vastgestelde beleid blijkt dat het waterschap burgers goed wil voorlichten over de gevaren van vreemde planten in dieren in onze natuur. Waar nodig gaat het waterschap de exoten bestrijden, bijvoorbeeld door een gedeelte van een dijk af te graven waar de Japanse duizendknoop of de reuzenberenklauw staat. Handmatige verwijdering is dus de regel. Chemische en biologische bestrijdingsmiddelen worden alleen in zeer hoge uitzondering en na advies van een ecoloog ingezet. ,,Maar het liefst willen we natuurlijk voorkomen dat we hiervoor kosten moeten maken", aldus Dick Veldhuizen. ,,Dus het groene afval in de GFT-bak en dieren terugbrengen naar de dierenwinkel. Dat is ook in het voordeel van onze belastingbetalers. Hopelijk kunnen we er met elkaar voor zorgen dat de situatie niet verergert."

Meer informatie over planten en dieren die een bedreiging vormen en alternatieven hiervoor op de website van het waterschap: www.vallei-veluwe.nl/plaagsoorten.

advertentie
advertentie