Derde zomeravond Beiaardconcert door De Vroome

11 juli 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Op de beiaard van de Grote Kerk in Nijkerk speelt Bas de Vroome op donderdag 18 juli van 20.00 tot 21.00 uur.

Bas de Vroome is een meester op het carillon, zowel als op het orgel volgens Jan Bijvank, namens de Nijkerkse Klokkenspelvereniging. Hij won acht eerste en tweede prijzen bij diverse nationale en internationale orgelconcoursen, maar ook een internationaal beiaardconcours. Sindsdien jureert hij regelmatig bij concoursen.

De Vroome is beiaardier van een zestal plaatsen in het Westland. Anderzijds is hij organist van de Hervormde Gemeente in Delft, waardoor hij vaste organist is van de vier monumentale orgels van de Oude en de Nieuwe Kerk. Hij leidt daar ook een gemengd koor. Aan het Rotterdams Conservatorium is hij docent orgel en diverse bijvakken. Ook de meeste cd's die hij heeft gemaakt bevatten orgelmuziek, zoals het volledige orgelwerk van Hugo Distler.

Dit tweeslachtige is terug te zien in het programma van het beiaardconcert dat hij 18 juli gaat geven. Hij begint met een eigen fantasie over 'Komt vrienden in het ronde'. Daarna een orgelpreludium van Bach en een koor uit de Johannes Passion. Verder echte beiaardcomposities, zoals het zevende preludium van Matthias van den Gheyn. Maar dan volgen twee beiaardcomposities van de organist Albert de Klerk.

De Vroome eindigt met een compositie van Addy de Jong, die op verschillende van zijn huidige beiaarden zijn voorganger was.

Luisterplaats

Luisteren kan overal rond de toren, maar vooral op de luisterplaats van de Nijkerkse Klokkenspelvereniging bij het Tabakhuis, aan de Nieuwstraat 9, waar altijd een stoel beschikbaar is.

Het concert wordt financieel mogelijk gemaakt door NijKV-bestuurslid mevrouw A. Camphuis-Hootsen, die synchroon aan de NijKV, eerder dit jaar haar zeventiende lustrum vierde.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie