Column: Gezond Niekarks verstand

2 juli 2013 om 00:00 Nieuws

Een column levert meestal wel reacties op. 'Cactus, je verhaal over de abominabele manier waarop in Niekark tegenwoordig het groen wordt onderhouden, nou ja, onderhouden, was mij uit hart gegrepen'. Tot mij sprak een 56-jarige man die afgelopen week bijna het leven liet toen hij met zijn fiets ten val kwam (en bijna onder een auto gleed) als gevolg van slecht Niekarks groenbeheer. Hij verwacht excuses van de gemeente maar zegt terecht 'lekker makkelijk, wat heb ik daar aan'. Op facebook wordt voorzichtig actie ondernomen om de fontein op de Frieswijkstraat te behouden. Waarom kost die fontein ons 20.000 euro per jaar aan onderhoud? Als raadslid zou die vraag mij op de lippen branden. Ook neemt op social media de irritatie tegen de handhavers, die vooral op drukke en gezellige momenten het centrum van onze stad als het domein om bonnen te schrijven uitzoeken, hand over hand toe. Let wel, wat mij betreft is dit geen persoonlijke vendetta tegen handhavers. Wel is duidelijk dat Niekarkers het behoorlijk zat beginnen te worden dat beleidsbepalers de handhavers niet eens duidelijk maken dat tact in hun vak een groot goed is en dat Niekark als handhavingsgebled veel en veel groter is dan alleen ons centrum ten tijde van markt, evenementen en andere momenten waarop de al zo geplaagde middenstand nog wat kan verdienen.

En de gemeenteraad? Ach, die hoor je amper. Nijkerk600 vraagt van de vroede vaderen veel aandacht, politiek bedrijven dat komt later wel weer eens. Nu eerst het zomerreces, daarna wordt het serieus. Niet zozeer wat betreft het behartigen van de Niekarkse belangen, nee, in het najaar wordt gepreludeerd op de verkiezingen van 2014. Hoe kunnen we onze boodschap het best verkopen en verpakken, hoe dragen we er zorg voor dat we onze fractie op peil houden, dat we de komende vier jaar weer voldoende zetels bezetten, dat we een wethouder kunnen leveren........... Persoonlijke en partijpolitieke belangen zullen wederom belangrijker zijn dan de belangen van Niekark. Ik mag dat schrijven en doe dat dan ook. Het CDA vreest een politieke aardverschuiving. De partij is volkomen uit de gratie en dat zal ook in Niekark duidelijk worden in 2014. VVD en de linkse partijen moeten eveneens vrezen dat zij genadeloos afgestraft zullen worden voor het huidige desastreuze kabinetsbeleid. Nee stadgenoten, er blijft niet veel te kiezen over. Lokale politiek komt in Niekark al jaren niet meer uit de verf. In de beginjaren van de lokale politiek kregen we in ieder geval de indruk zo af en toe met een stel Niekarkse Robin Hoods te maken te hebben. Op de barricaden! U kent dat wel. Maar daar is niets meer van over. Lokale politici zitten inmiddels geroutineerd achterover in de raadsbanken en doen in niets nog denken aan rebellen, basale volksvertegenwoordigers waar veel Niekarkers nog wel vertrouwen in wilden hebben. Eenmaal toegetreden tot het machtsblok schijnt het toch moeilijk te zijn een eigen geluid te blijven laten horen, de luis in de pels te zijn, scherp te debatteren, gedrevenheid en non-conformistisch gedrag te tonen. Meelopen wordt al snel tot kunst verheven. De essentie van het raadslid zijn vervaagt al snel.

Maar de gemeenteraadsverkiezingen naderen. Dat is voor de politiek een soort wake upp call. Dan moet het weer even gebeuren. Dan moet de Niekarker weer het nodige op de mouw worden gespeld. Maar........we kijken wel uit. Kranten, columms, social media, allerlei communicatiemiddelen staan ons ten dienste om goed politiek geïnformeerd te worden en op basis daarvan de juiste keuzes te maken. We hebben nog even. Maar dat we ons niet met kluitjes in het riet laten sturen moet nu al duidelijk zijn. Als we het anders willen, als we het pluche in de Niekarkse raadszaal eens goed op willen kloppen, dan moeten we wakker zijn. Goed wakker! Lees de kranten, verorber de columns, benut social media en bovenal....gebruik uw gezonde Niekarkse verstand!

Cactus

advertentie
advertentie