Nijkerk voor Gruisor gaat voor Glazen Huys

28 juni 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Het Glazen Huys Nijkerk 2013 heeft een oproep gedaan om Nijkerkse goede doelen of projecten aan te melden. Uit die aanmeldingen worden drie goede doelen/projecten gekozen die uiteindelijk de helft van de opbrengst van deze inzamelingsactie mogen verdelen. De andere helft gaat naar 3FM Serious Request, wat loopt van maandag 9 december tot en met zaterdag 14 december 2013 in Leeuwarden. Het algemene goede doel is een project van het Rode Kruis voor kinderen die sterven door diarree. Achthonderdduizend kinderen zijn jaarlijks te redden met schoon water, zeep, toiletten en goede informatie.

Peter Dirksen, secretaris van de Stichting Nijkerk voor Gruisor, vertelt waarom juist deze stichting in aanmerking wil komen voor één van die drie plekken. ,,Al meer dan 13 jaar zetten wij ons belangeloos in voor de inwoners van de Roemeense dorpjes Gruisor en Csóka. De Stichting doet dit onder andere door verstrekking van voedsel- en kledingpakketten rond de Kerst, het verzorgen van vervoer voor schoolgaande (zigeuner)kinderen en het plaatsen van daken op zigeunerhuisjes.''

Volgens Dirksen kun je dit nauwelijks huisjes noemen: ,,Er staan bedden in, een gammele tafel en een kachel waar ook op gekookt wordt, maar een toilet of douche is er niet. De noodzakelijke hygiëne is ver te zoeken.''

Vandaar dat de Stichting Nijkerk voor Gruisor zich ook inzet voor het realiseren van schone waterbronnen, vult voorzitter Tjeerd Bralts aan. ,,En dit sluit uitstekend aan bij het algemene doel Schoon water voor kwetsbare kinderen. We zijn begonnen om op sociale media, zoals Facebook 'Het Glazen Huys & Nijkerk voor Gruisor', zoveel mogelijk mensen te mobiliseren om op ons te stemmen.'' Dat dit een zware klus wordt, er zijn al meer dan honderd aanmeldingen van organisaties binnen, realiseert de stichting zich. ,, Als iedereen die ons een goed hart toedraagt op ons stemt dan kunnen we in de top 3 eindigen,'' besluit de voorzitter.

Een stem uitbrengen op één van de goede doelen of een goed doel aanmelden kan via www.hetglazenhuysnijkerk.n

Fotobijschrift: De zigeunerkinderen van Csóka leven onder erbarmelijke omstandigheden waar schoon water en hygiëne ver te zoeken is. Via Het Glazen Huys Nijkerk hoopt Nijkerk voor Gruisor hier verbetering in te brengen.

Bron: Theo Zuurman

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie