Nijkerk voorbereid op de toekomst?

25 juni 2013 om 00:00 Nieuws

Zorgtaken zware belasting voor gemeenten

Analyse

NIJKERK – Is Nijkerk voorbereid op de overdracht van jeugdzorg, gehandicaptenzorg, AWB-taken passend onderwijs naar de gemeente? Vandaag, woensdag, en morgen bespreekt de gemeenteraad de uitgangspunten voor het financiële beleid voor de komende jaren. De jaren ook waarin de rijkstaken worden gedecentraliseerd. De uitkering die de gemeente jaarlijks ontvangt wordt in de loop van de komende jaren verdubbeld. Maar op de budgetten die nu aan deze (zorg)taken worden besteed worden eerst wel flink gekort. Een loodzware opdracht voor de raad.

door Henk Brinkman

Bij de decentralisaties gaat het om een operatie die zijn weerga niet kent. Er worden taken uit de AWBZ geschrapt en overgeheveld naar de WMO, waardoor gemeenten verantwoordelijk worden voor de huishoudelijke hulp, persoonlijke verzorging en extramurale begeleiding van mensen die niet meer geheel voor zichzelf kunnen zorgen. Maar op het budget voor de huishoudelijke zorg wordt, zoals de stand van zaken nu is meer dan 40 procent gekort. Op het nu geldende AWBZ-budget voor begeleiding wordt 25 procent in mindering gebracht en op het budget voor de persoonlijke verzorging (hulp met wassen, aankleden, toiletgang) wordt 15 procent gekort.

Ook de jeugdzorg wordt onder verantwoordelijkheid van de gemeenten gebracht, maar op dat budget wordt eveneens 15 procent in mindering gebracht.

Daarnaast worden nog regelingen voor mensen die - in ambtelijke termen - een afstand hebben tot de arbeidsmarkt, naar de verantwoordelijkheid van gemeenten overgedragen. Dan gaat het om mensen met een Wajong-uitkering, mensen die op de sociale werkplaats werken en mensen die al langdurig een bijstandsuitkering hebben. De gemeenten moeten die mensen naar de gewone arbeidsmarkt begeleiden. Maar ook daar moet worden gerekend met een korting. Het kabinet wil 18 miljard besparen op die uitgaven.

Het college heeft een bestuursopdracht opgesteld. Daarin is voorzien in een projectgroep die een integrale aanpak van de veranderingen op het sociale domein moet gaan voorbereiden. Daarin is ook voorzien in een klankbordgroep die uit vertegenwoordigers van inwoners en zorgcliënten moet bestaan. Elke drie maanden zal de gemeenteraad over de voortgang worden geïnformeerd.

Zorgen

Het budget van de gemeente Nijkerk wordt bijna verdubbeld. Maar het geld dat nu aan deze taken wordt besteed is vele malen groter. Het kabinet gaat gemakshalve uit van een veel efficiëntere aanpak door gemeenten en brengt daarom al een korting in rekening. De gemeenten zullen die handschoen op moeten pakken, maar zullen niet ontkomen aan bezuinigingen op andere fronten dan de zorgtaken. Het kabinet gaat er ook vanuit dat de samenleving veel meer taken op gaat pakken. Oftewel, dat de buren en de familie en de vrienden van een zorgbehoeftige inwoner van Nijkerk een handje gaan toesteken. Wie wel eens naar de Rijdende Rechter heeft gekeken, zal wellicht wat minder optimistisch worden over de kans dat buren in alle gevallen elkaar zullen helpen. Daar zie je alleen buren die elkaar de tent uitvechten. En mr. Frank Visser kan daar al jarenlang een goed bekeken programma over maken. Waarom kijken daar zoveel mensen naar? Zou het zijn omdat het zo herkenbaar is en wijzelf ook niet zo graag de buurman of -vrouw over de drempel zien komen. Laat staan aan ons ziekbed.

Martin Sommer, commentator van de Volkskrant, die onlangs het congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten bezocht, schrok van het optimisme dat daar heerste. Hij hoorde spreken over een avontuur en concludeerde dat avonturen in bestuurlijk Nederland meestal de opmaat vormen voor een parlementaire enquête.

Nadenken over bezuinigingen en een goede invulling van de zorgtaken, dat worden de belangrijke thema’s in de verkiezingscampagne voor 2014. Althans, dat zouden de thema’s moeten zijn.

advertentie
advertentie