Minder externe ambtenaren

25 juni 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - In 2012 heeft de gemeente voor 3,2 miljoen euro extern personeel ingehuurd. In 2011 was dat nog 4,1 miljoen euro. Deels moest ziek personeel worden vervangen en werden tijdelijke krachten ingehuurd. Voor een bedrag van 1,4 miljoen euro. Ook dat was minder dan een jaar eerder.

door Henk Brinkman

De gemeenteraad had hierover vragen gesteld bij de bespreking van de jaarrekening 2012 enkele weken geleden. Wethouder Bert de Graaf heeft die vragen nu beantwoord. Hij schrijft in een toelichting dat langdurig zieke werknemers worden vervangen om te voorkomen dat er teveel werk blijft liggen. Ook als werknemers ziek zijn en hun taken moeilijk door een ander kunnen worden overgenomen, wordt tijdelijk personeel ingehuurd. In 2012 is ook een aantal krachten tijdelijk ingehuurd om de tot stand koming van de nieuwe Omgevingsdienst De Vallei, die taken van de gemeente overneemt voor het verlenen van vergunningen en het handhaven daarvan, voor te bereiden.

Voor gespecialiseerde werkzaamheden, die veel kennis vereisen, zoals de problematiek van het knooppunt Hoevelaken en het opstellen van het Verkeersplan (GVVP), worden ook externe krachten ingehuurd. Ook waren er extra werkzaamheden door de overdracht van taken aan het belastingbureau Tricijn, de actualisering van bestemmingsplannen en de voorbereiding van de Wet Werken naar Vermogen. (De oude bijstandswet).

Volgens De Graaf bedragen de lasten van ingehuurd personeel 17,3 procent van de totale personeelskosten. In 2011 was dat 21,8 procent. In totaal besteedde de gemeente in 2012 18,4 miljoen euro aan personeelskosten.

Dat er ten opzichte van 2011 en daling van externe inhuur plaatsvond, schrijft De Graaf toe aan onder meer de daling van het ziekteverzuim. In de jaren voor 2012 was er sprake van veel langdurig zieke personeelsleden. Ook ziet hij de tarieven van hoger personeel, dat wordt ingehuurd, dalen als gevolg van de crisis.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie