Nieuw meubilair station Hoevelaken

25 juni 2013 om 00:00 Nieuws

Gelders dorp krijgt als eerste nieuwe bankjes

HOEVELAKEN - Het was al aangekondigd bij de opening van het station in december 2012. Vorige week was het zover. Station Hoevelaken werd door ProRail voorzien van nieuw meubilair.

door Henk Brinkman

Wethouder geert Horst toog 's morgens vroeg om 7.30 uur naar het station in Hoevelaken om reizigers te trakteren op koffie en chocolaatjes.Onder de reizigers bevond zich ook het Hoevelakense 50Plus Tweede Kamerlid Norbert Klein. Het station werd ook voorzien van nieuwe wachtruimten. Financieel hebben Nijkerk en de provincie het nieuwe meubilair mede mogelijk gemaakt.

De plaatsing van het nieuwe meubilair, maakt onderdeel van een vernieuwingsslag van spoorbeheerder ProRail. Vorige week werd ook een begin gemaakt met plaatsing van het nieuwe meubilair op de stations Rotterdam Centraal en Den Haag Centraal en in Groningen. Tussen 2013 en 2014 worden ook de stations Arnhem Centraal, Rijswijk, Breda, Barneveld Noord, Barneveld Centrum, Barneveld Zuid, Lunteren en Ede Centrum voorzien. Van 2014 tot 2020 volgen nog circa 90 stations.

ProRail wil met het nieuwe meubilair en de aankleding van perrons het verblijf op de stations comfortabeler maken. Het nieuwe meubilair is getest op stations Amsterdam Bijlmer ArenA en Leiden Centraal. Het kreeg een hoge reizigerswaardering. Bij het ontwerp is als uitgangspunt genomen dat de meubels comfortabel zijn, goed ogen, maar ook duurzaam zijn wat betreft onderhoud en levensduur.

De keuze voor de stations die tussen 2014 en 2020 volgen is afhankelijk van het aantal reizigers, de regionale spreiding en het budget. Er worden grote en kleine stations vernieuwd. Het merendeel van de reizigers, circa 60 procent, verdeeld over heel Nederland, profiteert van het nieuwe meubilair. Regionale overheden en lokale overheden wordt gevraagd mee te financieren. Het kan resulteren in meer maatwerk, maar ook vernieuwing op nog meer stations dan de reeds genoemde honderd. Zo wordt met aanvullende financiering van provincie Gelderland de lijn Arnhem-Winterswijk vernieuwd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie