Leerlingen ontvangen diploma Digidingen

21 juni 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Leerlingen van groep 7A en 7B van de Oranje-Nassauschool hebben de afgelopen vijf weken digilessen gehad van bibliotheek Nijkerk. Zij ontvingen hiervoor een diploma. De kinderen zijn erg enthousiast over de lessen. De bibliotheek verzorgt deze lessen in het kader van mediawijsheid waarin kinderen worden geholpen om bewust, vaardig en kritisch om te gaan met de digitale media en hun toepassingen.

Leerlingen van groep 7A en 7B van de Oranje-Nassauschool hebben de afgelopen vijf weken digilessen gehad van de bibliotheek in Nijkerk. Yola Hopmans, mediacoach van de bibliotheek heeft de leerlingen meegenomen in de wereld van media. Tijdens de lessen hebben de leerlingen hun eigen mediagedrag onder de loep genomen (en soms was het schrikken hoeveel tijd zij daar aan besteden) en zijn de verschillende sociale media de revue gepasseerd. Beeldmanipulatie was het onderwerp van de tweede les. Naar welke beelden (foto en film) kijken we in media en hoe echt zijn deze? Klopt het wel waar we naar kijken of is er gefotoshopped. Door het monteren van filmbeelden kan een film opeens een heel andere boodschap uitdragen dan bedoeld was. Vervolgens zelf met media aan de slag tijdens de derde les. De leerlingen hebben, onder meer, QR-codes gemaakt, een quiz gespeeld over veilig internet, een leeftijdsadvies gezocht voor een televisieprogramma, een app en een website. In de vierde les die over cyberpesten gin was het wel stil toen de leerlingen filmpjes zagen over kinderen die gepest worden. Met z'n allen waren zij het eens dat plagen best een mag maar (cyber)pesten niet. In de vijfde en laatste les hebben de kinderen zelf via een internet een stripverhaal gemaakt. Eerst uitzoeken hoe het werkt en dan een verhaal bedenken en vervolgens de plaatsjes maken. Leuk om zelf media te maken. De beide groepen hebben een eigen twitteraccount aangemaakt zodat zij over hun ervaringen met de digilessen kunnen twitteren.

Na afloop van de lessen ontvangen ze een diploma.

Zowel de leerlingen als de leerkrachten zijn erg enthousiast over deze lessen: enkele uitspraken van leerlingen: ,,Deze digilessen zijn zó leuk, daar moeten ze een vak van maken", en ,,Ik kijk na de les over fotoshoppen toch anders naar media. Ik vraag me nu wat vaker af of de beelden echt zijn.",,Jammer dat er maar 5 lessen zijn; ik had er wel 10 gewild", was ook één van de reacties.

Ook de docenten zijn enthousiast: ,,Zelfs ik leer hier veel van", aldus één van de docenten.

Prog

De cursus Digidingen is een van de vele zaken die de bibliotheek aanbiedt aan de basisscholen. Voor volgend jaar staat de cursus Digidingen opnieuw op het programma. Scholen kunnen hier op intekenen. Dit aanbod wordt binnenkort aan de scholen verzonden en gepubliceerd op de website van de bibliotheek: www.bibliotheeknijkerk.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie