Inwoners en Woningstichting Nijkerk werken samen

24 juni 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - ,,Zet activiteiten op touw om de samenwerking en sfeer in de wijken te verbeteren. Vergeet hierbij niet de inwoners en andere organisaties te betrekken." Dit was het verzoek dat Woningstichting Nijkerk (WSN) kreeg van de deelnemers aan haar belanghoudersbijeenkomst. Zesentwintig inwoners en evenveel zakelijke contacten van WSN stortten zich onlangs op de vraag hoe zij samen het wonen en leven in Nijkerk mooier kunnen maken.

Aanwezig waren onder andere ouderen en jongeren, huurders en kopers, zo'n twaalf maatschappelijke, welzijn- en zorgorganisaties, gemeente Nijkerk, politie en Huurdersorganisatie De Volharding. Uiteindelijk bleek dat zij vooral de samenwerking tussen inwoners en sfeer in de wijken missen. Wijkcentra, koffie-uurtjes, wijkambassadeurs en buurtactiviteiten kunnen hieraan bijdragen. Omdat WSN midden in de samenleving staat, wordt zij dan ook de gevraagd om in de organisatie hiervan de kar te trekken.

Door inwoners en professionals samen te brengen, is WSN te weten gekomen waar zij willen dat de corporatie zich mee bezighoudt. ,,In een tijd dat de woningcorporaties fors onder politiek vuur liggen, is het belangrijk dat we de juiste keuzes maken en de goede dingen op de goede manier doen. We zijn enorm blij met het resultaat van deze bijeenkomst en het enthousiasme waarmee iedereen heeft meegepraat'', aldus Bertus Rakhorst, directeur van WSN. De komende maanden bekijkt WSN haar mogelijkheden om aan de slag te gaan met het stimuleren van de samenwerking en saamhorigheid in de buurten.

Na een gezamenlijke aftrap, waagden de deelnemers zich aan een aantal rondes speeddaten over de vraag 'Wat leeft er in Nijkerk?'. Hierbij waren vooral de inwoners aan het woord en hadden de professionals de kans om te horen wat hun klanten bezighoudt. Meer dan 125 vragen, opmerkingen, ideeën en aandachtspunten kwamen boven tafel. Dingen die men anders wil op het gebied van wonen, zorg en welzijn en zaken waarmee we in Nijkerk vooral moeten doorgaan of juist moeten stoppen. Een brainstormsessie en stemmingsronde leverden uiteindelijk drie concrete vragen aan WSN op. Naast de vraag om de samenwerking en saamhorigheid in de samenleving te stimuleren, wordt WSN gevraagd om stageplekken voor jongeren beschikbaar te stellen. Het derde verzoek is bewoners intensiever te betrekken bij de inrichting en het onderhoud van hun woonomgeving.

Woningcorporaties worden de komende jaren geconfronteerd met forse heffingen. Voor WSN loopt dat in 2017 op tot minimaal 3 miljoen euro per jaar, ofwel 1000 euro per woning. Bertus Rakhorst: ,,Om dit te kunnen betalen zullen de komende jaren de huren fors worden verhoogd en wordt er op onze onderhouds- en beheerskosten bezuinigd. Lastige keuzes moeten worden gemaakt, daar zijn wij ons enorm van bewust. Desondanks willen wij een sociale verhuurder blijven die midden in de samenleving staat.''

advertentie
advertentie