Serie zomeravond-beiaardconcerten

21 juni 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Zoals alle Nijkerkers viert de Nijkerkse Klokkenspelvereniging (NijKV) dat Nijkerk 600 jaar geleden stadsrechten kreeg, maar de NijKV heeft ook haar eigen feestje: het 85-jarig bestaan. Vorig jaar is het feest al knallend begonnen met een beiaardconcert met brassband en kanonniers, dit jaar gaat het feest gewoon verder.

Het beiaardseizoen begint weliswaar op donderdag 4 juli met een gewoon concert, maar eerder op die dag hebben al 800 kinderen kennisgemaakt met alle leuke en gekke kanten van klokkenmuziek. 's Ochtends gaan schoolklassen van de onderbouw van Nijkerkse scholen naar een speciale voorstelling in de Gereformeerde Kerk aan de Jan Steenhof. In het kerkgebouw staat beiaardier Boudewijn Zwart klaar met zijn mobiele Concert-carillon om in een muzikale en humoristische voorstelling de kinderen in aanraking te brengen met de klokkenklanken. 's Middags gaat de bovenbouw. En de volgende dag herhaalt zich de geschiedenis, omdat er zoveel belangstelling is, dat twee voorstellingen op één dag nog te weinig zijn.

's Avonds om 20.00 uur begint het beiaardserie van dit jaar met een concert van een van de belangrijkste beiaardiers van de wereld, en bovendien de beste componist van beiaardmuziek, de Belg Geert D'hollander. Hij is sinds vorig jaar beiaardier van de beroemde Bok Tower Gardens, in Lake Wales (Florida, USA), een van de meest unieke en toonaangevende functies in de beiaardwereld.

De volgende concerten worden gegeven door Frank Steijns (ook beiaardier bij André Rieu), Bas de Vroome, Anne Kroeze, Rosemarie Seuntiëns, Eddy Mariën uit Belgie, Frans Haagen (directeur van de Nederlandse Beiaardschool), Rien Donkersloot en Gildas Delaporte, geboren in Frankrijk.

Het laatste concert van de serie wordt gegeven op donderdag 12 september. Op veler verzoek zal er weer een elektrische piano naar bovenin de toren worden gesjouwd, plus vier grote speakers. Beiaardier Boudewijn Zwart, uit Nijkerkerveen, zal deze piano bespelen in duo met Freek Bakker die op de torenbeiaard zal spelen. Zowel het eerste als het laatste concert is gesponsord door Stichting Nijkerk 600.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie