René Speelman illustreert kinderboek

19 juni 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Onlangs werd aan burgemeester Renkema het bijzondere kinderboek 'Jesse eet griesmeel' uitgereikt. Het is geschreven in het kader van 600 jaar stadsrechten voor Nijkerk. De tekst is van Ineke Oudes en de kleurrijke illustraties zijn gemaakt door René Speelman.

Aan 3200 basisschoolleerlingen, die deelnamen aan het Leesfeest in Nijkerk, werd het boek cadeau gegeven. Het verhaal gaat over de hoofdpersonen Gijsbertus die leefde rond 1890 en over Jesse, een jongen uit deze tijd. Beider levensverhalen lopen door elkaar heen en zo krijgen de kinderen een goed beeld van de grote veranderingen die in de loop der eeuwen plaatsvonden. Het is bijzonder is dat een manager in duurzaam, maatschappelijk ondernemen bij het Franse concern Sogeti de opdracht kreeg voor de illustraties van een kinderboek. René Speelman is in Nijkerk, maar inmiddels ook daar buiten, bekend door zijn tekeningen over Jabbertje. Het meisje met het ovale gezichtje, drie haartjes links, drie haartjes rechts, een brede glimlach en een groot hart is door hem bedacht. Het ontwerp sloeg dermate aan dat er kaarten van worden gemaakt die door vele fans worden gekoesterd. De allernieuwste is Jabbertje met 'Groeten uit Nijkerk'.

De sympathieke Nijkerker moest na zijn middelbare schooltijd een keuze maken welke vervolgopleiding hij zou kiezen. Het conservatorium (hij speelt niet onverdienstelijk piano), de kunstacademie (hij tekent al van kleins af aan) of de Pedagogische Academie omdat hij graag iets voor kinderen wil betekenen. Het werd de PA om zijn talenten hier te kunnen inzetten. ,,In mijn diensttijd heb ik een informaticaopleiding gedaan en na een jaar of drie voor de klas te hebben gestaan, heb ik er voor gekozen om in de informatica te werken. Naast mijn werkzaamheden voor het Parijse bedrijf teken ik in mijn vrije tijd Jabbertjes. Ook op het vliegveld, in de trein of in het hotel. Het ontspant heerlijk."

Het idee voor dit schattige meisje met het kenmerkende rode hartje ontstond zo'n tien jaar geleden op het strand in Zuid Frankrijk. ,,Ik ben al vanaf de basisschool gek op tekenen en neem altijd een tekenblok mee. Tijdens het schetsen ontstond dit meisje en het vuurrode hartje is het kenmerk van de voorstelling. Op aanraden van liefhebbers ben ik kaarten gaan uitgeven en de Postkamer was de eerste die ze verkocht. Ook zet ik de tekeningen op facebook."

Maar hoe is de uitnodiging voor de illustraties van 'Jesse eet griesmeel' ontstaan? René vervolgt: ,,In boekhandel Roodbeen werd ik er door Marina Landman gevraagd. Nog diezelfde avond heb ik een tekening gemaakt van Gijsbertus en die opgestuurd. Gijsbertus viel meteen in de smaak en in eerste instantie werd ik gevraagd om acht afbeeldingen te maken. Het werden er uiteindelijk zestien. Hierdoor is het een heel leuk boek geworden."

Ook volwassenen genieten van het verhaal met de aansprekende illustraties.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie