Busexcursies IVN in kader Nijkerk 600

20 juli 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Als (ex)voorzitter van de Vereniging voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN) gooide Arie van den Berg bij stichting Nijkerk 600 jaar stadsrechten een balletje op om in dat kader aandacht te besteden op de bijzondere natuur rondom Nijkerk. Dit verzoek werd positief beantwoord. Samen met bioloog Leendert de Boer leidt hij dit jaar geïnteresseerden rond in authentieke VAD-bussen. De eerstvolgende excursie is op 24 augustus en de volgende op 28 september. Deze ervaren IVN-natuurgidsen geven tijdens de - gratis - tochten uitleg over ontstaan en gebruik van de landschappen. Bij enkele bijzondere plaatsen wordt uitgestapt om deze van dichtbij te zien en te leren begrijpen. De excursies leiden naar de Arkemheenpolder, het Kamperlandschap, de Heideontginning en het Slagenlandschap. Er wordt een pauze gehouden bij Boerderijwinkel De Maneschijn. De start is om 9.30 uur en de terugkeer rond 12.45 uur bij het stadhuis. Aanmelden bij secretaris@ivn-nijkerk.nl. (033-2461271)

De tocht duurt ongeveer drie uur en gaat op circa 50 kilometer verharde wegen. De deelnemers krijgen een brochure met daarin alle wetenswaardigheden. Bij de korte landschapsbeschrijvingen wordt verwezen naar de Nijkerkse Prentenatlas met 'vensternummers' met uitvoerige informatie.

De rondgang in de natuur van Kruishaar waar Arie van den Berg en zijn echtgenote domicilie hebben gekozen is bijzonder. Bos en bloemenweide, vogelgefluit en in de verte hanengekraai, het ruisen van de bomen, een klein paradijs. In deze natuur vertelden Leendert de Boer en Arie van den Berg gedreven over hun gezamenlijk passie: de natuur. Zij willen hun ervaring en kennis graag overbrengen aan inwoners van Nijkerk. Arie van den Berg: ,,Leendert is bioloog, in zijn vrije tijd amateur geoloog die zich verdiept in de historische geografie. Ik werkte als zakenman, heb als hobby veel met de Nederlandse taal en vandaar dat ik de redactie van de Prentenatlas op me heb genomen. Leendert tekende, als kunstenaar, voor de eindredactie van de prenten. Wij vullen elkaar mooi aan qua taal en beeld."

Dat gaat ook op als natuurgidsen bij deze excursies; Arie verzorgt de informatie tijdens de bustour en Leendert in het veld. Zij zijn een duo dat in dit opzicht de bevolking veel kan bieden. Cultuur en natuur, historie en landschapsontwikkeling, het ontstaan van het landschap, de weiden en de akkers. Leendert de Boer: ,,Wij kunnen rustig zeggen dat het een groot succes is voor het Nijkerkse IVN. Wij leggen er de nadruk op dat het landschap rond de stad ouder is dan de stad zelf. Veel ouder zelfs, uit de vroege Middeleeuwen. Op de eerste excursie hadden wij twaalf deelnemers, wat heel overzichtelijk was. Bij de tweede meteen al dertig door de vele positieve reacties. Zelfs natuurkenners zeggen dat zij steeds verrast zijn over de natuur rondom Nijkerk, zij dachten er alles al over te weten."

De gereden tocht is gemakkelijk met de fiets te herhalen en delen van de tocht zijn zeer geschikt om wandelend af te leggen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie