Herrie over ganzen Stadspark

19 juni 2013 om 00:00 Voorpagina

NIJKERK - Een ingezonden brief, die vandaag ook in deze krant wordt gepubliceerd heeft tot veel commotie geleid op social media. De brief handelt over de verwijdering van een aantal ganzen uit het stadspark.

door Henk Brinkman

Briefschrijver Frank Verhoeven woont aan de Krudopstraat aan de achterzijde van het stadspark. Hij constateerde dat er zes ganzen uit het stadspark zijn gehaald en naar elders zijn verplaatst. Hij herinnert eraan dat al eerder ganzen uit het stadspark zijn verwijderd, maar dat er toen nooit duidelijk is gemaakt waar de dieren naartoe zijn gebracht.

Hij wijst erop dat omwonenden actief meehelpen om de ganzenpopulatie in het stadspark beperkt te houden. In het voorjaar zijn veel eieren verwijderd door bewoners van de Krudopstraat. In overleg met medewerkers van de gemeente zou besloten zijn één nest met rust worden gelaten. Dat leverde drie jonge ganzen op. Maar vorige week werden volgens Verhoeven vier volwassen en twee jongen weggehaald. Verhoeven wil graag weten wat de gemeente wil met de ganzen in het stadspark en waarom er nu ganzen zijn weggehaald.

Wethouder Geert Horst zegt in een reactie, dat er wel degelijk is geklaagd over overlast door de ganzen. ,,Dan gaat het niet alleen om overstekende ganzen, die voor overlast voor het verkeer zorgen. De populatie in het stadspark breidde zich uit en werd te groot. De dieren gaan op zoek naar voedsel en begaven zich op die zoektocht ook de aanpalende tuinen van woningen aan de Krudopstraat en de Colthofflaan in. Daarover zijn veel klachten binnengekomen."

De gemeente besloot in te grijpen en een aantal ganzen te verplaatsen naar een andere locatie. De uitvoering daarvan werd aan de medewerkers van de dierenambulance overgelaten. Horst had niet paraat waar de ganzen heen zijn gebracht. ,,Maar in ieder geval naar een locatie waar een ganzenfamilie een gelukkig leven kan leiden."

De dierenambulance was niet bereikbaar voor informatie over de locatie waar de ganzen heen zijn gebracht.

advertentie
advertentie