Ingezonden: ganzen weg

17 juni 2013 om 00:00 Ondernemend

Afgelopen week zijn er 6 ganzen verdwenen uit de sfeervolle stadsvijver op de Frieswijkstraat in Nijkerk...waaronder de 2 jongste bewoners. Het is stil...er mist iets.

Dagelijks genieten veel aanwonenden en bewoners van Nijkerk van de aanwezigheid van een vaste groep ganzen, die al jaren daar leven en wonen en onbewust ook voor een stukje sociale controle zorgen in en rondom de vijver.

Het is niet de eerste keer dat er ganzen worden weggehaald, dit is al een keer eerder gebeurt...ook dat zorgde voor veel vragen......en dat viel toen onder de categorie: overlast.(??). Helaas is toen op de vraag waar de gans geplaatst was, nooit echt antw. gegeven (buiten de gemeente geplaatst ??) Alleen opmerkelijk dat bij navraag in de buurt bleek dat er niemand geklaagd heeft en elke aanwonende geniet van de aanwezigheid.

De ganzengroep zoals nu aanwezig was, bestond uit 1 moeder die met 6 kinderen al jarenlang woonde (ter info de vader is destijds ook wel weggehaald door gemeente i.s.m. de dierenambulance, omwonenden hebben destijds op eigen kosten weer gezorgd voor nieuwe aanwas). Hoewel er veel eieren gelegd worden, worden die door verzorgende aanwonenden weggehaald maar is i.o. met medewerkers van de gemeente Nijkerk overlegd geweest en besloten 1 nest te laten uitkomen. Veel omwonenden hebben in april en mei in spanning meegeleefd en moeder gans gevoerd en verzorgd met als gevolg 3 kleine ganzen...

Nog geen maand later, worden ook de jonkies weggehaald ??

Van de dierenambulance heb ik vandaag per mail begrepen dat de actie van afgelopen week is gebeurt is i.o. van en in samenwerking met de Gemeente Nijkerk. Met andere woorden......wij nemen niet onze verantwoordelijkheid, dat zegt eigenlijk al veel.

Vraag is waarom de groep uit elkaar gehaald is ? Wie een beetje verstand van zaken heeft mbt ganzen, weet dat ganzen hun hele leven bij elkaar blijven als groep..waarom zijn juist deze 4 volwassenen weggehaald incl. 2 twee jonkies (die mochten wel geboren worden......maar ??). Waarom hebben jullie niet de hele groep weggehaald ? en vooral waar zijn ze nu..weer buiten de Gemeente ? of.......

Wat nu overblijft zijn 3 ganzen die zoeken....

Kortom: een actie waar de vraag weer boven komt: A) Waarom ? B) waarom die 6 en C) wat wil de gemeente nu eigenlijk?

Waarschijnlijk komt er weer de standaard reactie. Er is geklaagd, of er is overlast. Ja...de ganzen steken de weg over en ja daar moet af en toe voor gewacht worden. Gelukkig staan er elders in Nijkerk wel verkeersbordenvoor overstekende eenden....die ook nog eens kunnen vliegen maar die borden ontbreken rondom de stadsvijver. Wie een beetje verstand van ganzen heeft weet dat bij de aanwezigheid van kleine ganzen de ouders extra waakzaam zijn en dat is maar goed ook...dan wordt er nog een beetje opgelet rondom de stadsvijver....waar gedeald wordt bij het leven en waar de hangjeugd 's avonds op de bankjes cash hun dingen kunnen kopen.

Kortom: ik verwacht de standaard reactie van de gemeente, want de dierenambulance verwijst netjes door...al mag je je afvragen of de dierenambulance in dit geval heeft nagedacht wie wel en wie niet is weggehaald en het antw. van de gemeente is te voorspelbaar.

Dank namens veel aanwonenden en bewoners van Nijkerk...een 600 jarig jubileum moet uiteraard extra feestelijk gevierd worden...en dan is het gepast om de dagelijkse vreugde voor velen (die in tegenstelling tot het 600 jarig bestaan kostenloos is) te doorbreken.

Omdat er meerdere aanwonenden en bewoners van Nijkerk zoeken naar de verdwenen ganzen, stuur ik bovenstaand ook maar door naar de lokale pers.

Ik ben erg benieuwd naar de reactie van de Gemeente !!

Met vriendelijke groet,

een wederom ernstig teleurgestelde bewoner

F.Verhoeven

Krudopstraat 9

3862 AB Nijkerk

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie