Record aantal leden bibliotheek in 2012

10 juni 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - De bibliotheken in Nijkerk en Hoevelaken hebben nog nooit zo'n grote ledenstijging kunnen noteren als in 2012: totaal zijn er nu 12.606 leden. Dit blijkt uit de definitieve cijfers die zijn gepubliceerd in het jaarverslag van de bibliotheek over het afgelopen jaar.

Veel nieuwe jeugdleden

De bibliotheek in Nijkerk en Hoevelaken hebben nu 12.606 leden, dat is een stijging ten opzichte van vorig jaar van 18%. De stijging van het aantal leden is mede te danken aan de contributievrijdom voor de jeugd van 14-17 jaar, de actieve inzet van de bibliotheek rondom kinderen en hun ouders, het vele klassikale lenen waarbij alle kinderen een pasje nodig hebben en het project Boekstart voor kinderen van 0-2 jaar. Het aantal betalende leden is gedaald met 250 leden, ruim 7%. Gemiddeld is bijna 32% van alle inwoners van de bibliotheek lid van de bibliotheek. Bij de jeugd is in sommige leeftijdscategorieën bijna 90% lid. Het aantal mensen dat daadwerkelijk gebruik maakt van de bibliotheek is echter nog veel hoger omdat ook veel niet leden gebruik maken van bijvoorbeeld het leescafé of internet.

Uitleningen licht gedaald

Het aantal uitleningen is licht gedaald met 1,2%. Totaal zijn er bijna 370.000 materialen in beide vestigingen uitgeleend. Het aantal uitleningen aan volwassenen is iets gestegen met 1,6%, maar van de jeugd gedaald met 4,6%. Van invloed is o.a. de leentermijn die gewijzigd is van 3 naar 4 weken.

Aantal bezoekers flink gestegen

Het aantal bezoekers die in de bibliotheek van Nijkerk of Hoevelaken komen, is flink gestegen tot ruim 168.000 (+6%). Het aantal virtuele bezoekers aan de website van de bibliotheek is ook toegenomen met ruim 12%. Bijna 75.000 bezoekers maken gebruik van de website www.bibliotheeknijkerk.nl. Deze stijging komt vooral door het gemak waarmee materialen 24 uur per dag kunnen worden gereserveerd en kunnen worden verlengd. Ook de herinneringen per mail om te verlengen worden erg gewaardeerd om zo te-laat-geld te voorkomen.

Deelname activiteiten

De deelname aan activiteiten in 2012 is ook hoog gebleven, net als in 2011. Ruim 5500 kinderen en volwassenen hebben meegedaan met de talloze activiteiten die de bibliotheek organiseert. De peutervoorstellingen en de peuterochtenden zijn favoriet en trekken ruim 1400 kinderen. Het Filmcafé is ook een zeer succesvolle activiteit: de 22 voorstellingen zowel in Nijkerk als in Hoevelaken trekken bijna 1000 bezoekers.

Maatschappelijke waarde

De voorzitter van het bestuur, Jannette Booij, is blij met de cijfers. ,,De bibliotheek heeft een maatschappelijke waarde die niet altijd in cijfers of geld is uit te drukken maar iedereen is er van overtuigd dat we als bibliotheek een niet te missen rol in de gemeente Nijkerk spelen. Een toename van zoveel leden, de grote stijging van bezoekers en de hoge deelname aan activiteiten geeft wel aan dat de bibliotheek er echt toe doet. Dat bewijst ook de hoge score in ons klantonderzoek of de tevredenheid van bijvoorbeeld scholen waarin we hen ondersteunen bij hun lesdoelen. We doen het ook niet alleen want we werken met veel instellingen samen zoals Sigma, Oud Nijkerk, Seniorweb, het CJG, Consultatiebureau, De Speel-o-theek, het onderwijs, kinderopvang, peuterspeelzalen en natuurlijk de boekhandelaren. Zonder al deze organisaties en instellingen zouden wij ook niet goed kunnen functioneren''.

Ook is de bibliotheek een aantrekkelijke ontmoetingsplaats. Jannette Booij: ,,we zijn ook steeds meer de plaats in Nijkerk en Hoevelaken waar je lekker een krant of tijdschrift kunt zitten lezen onder het genot van een kopje koffie, gratis kunt internetten al dan niet via wifi, een lezing kunt bijwonen, een peuterochtend kunt bijwonen, een schrijver ontmoeten in het literair café of een film kunt zien. Op deze manier geven we aan waar we voor staan: inspiratie en leesplezier''.

Het jaarverslag staat op de website www.bibliotheeknijkerk.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie