Discussies over bezuinigingen

12 juni 2013 om 00:00 Nieuws

College legt opties op tafel gemeenteraad

NIJKERK - De gemeenteraad bespreekt de komende week de Kadernota met richtlijnen voor de begrotingen van de gemeente voor 2014 en de volgende jaren. Het college van Nijkerk heeft de raad voorgesteld om te bezuinigen, maar ook te investeren om Nijkerk economisch gezond te houden.

door Henk Brinkman

In de kadernota hebben burgemeester en wethouders gekozen voor een scenario dat Nieuw Nijkerks Evenwicht wordt genoemd.Daarin wordt ervan uitgegaan dat de huidige economische omstandigheden, die vaak als crisis worden benoemd, de nieuwe economische werkelijkheid is en dat de oude tijden van ongebreidelde groei niet meer terugkeren. In dat scenario wil de gemeente minder uitvoerend bezig zijn en meer een regierol vervullen, terwijl partijen in de maatschappij op eigen kracht zich verder ontwikkelen. Daarbij wordt gedoeld op het bedrijfsleven. De gemeente wil dat faciliteren.

Investeren

Bij dat faciliteren horen investeringen die voor een goed vestigingsklimaat moeten zorgen. Het gemeentebestuur wil krachtige kernen, waarbij moet worden geïnvesteerd in Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken. In Nijkerkerveen moet een keus worden gemaakt over de locatie van de voorzieningen. In Nijkerk wordt vooral gedacht aan de wijk Paasbos en het centrum van Nijkerk. In Hoevelaken wordt gedacht aan een woonservicezone rond de voormalige basisschool De Globe. In de binnenstad van Nijkerk wil het college vooral investeren in de ontwikkeling van de Torenstraat, zowel bij supermarkt Jumbo als bij de locatie waar eerder autobedrijf Van de Kraats was gevestigd. Ook wordt gedacht aan verbetering van de openbare ruimte in de binnenstad en het groen in Nijkerk.

Bij verkeersinvesteringen denkt het college aan een betere verkeersafwikkeling, zodat het centrum beter bereikbaar blijft, verbetering van de N301 en de Amersfoortseweg en een aanpak van de rotonde Callenbachstraat/Frieswijkstraat.

Bezuinigen

Om alle investeringen te bekostigen zal er ook moeten worden bezuinigd. Niet in de laatste plaats omdat het rijk allerlei taken op het gebied van ouderen- en jeugdzorg decentraliseert naar gemeenten, waarbij het bijbehorende budget behoorlijk wordt gekort.

Het college van burgemeester en wethouders heeft een lange lijst van bezuinigingsmogelijkheden aan de gemeenteraad voorgelegd. Die variëren van bezuinigingen op de bedrijfsvoering binnen de ambtelijke organisatie tot het simpelweg niet meer uitvoeren van allerlei taken.

Enkele voorbeelden. Er zou 5 procent kunne worden bezuinigd op het budget van de brandweer. Het niveau van onderhoud van openbaar groen kan omlaag worden gebracht, waardoor 505.000 euro kan worden bespaard. Mogelijk zouden bewoners van wijken en buurten betrokken kunnen worden bij het onderhoud van de openbare ruimte in hun omgeving. De fontein op de rotonde Frieswijkstraat/Callenbachstraat kan worden verwijderd. Dat levert jaarlijks 20.000 euro op. Het hondenuitlaatbeleid zou kunnen worden geschrapt. Dat levert 50.000 euro op. Ook zou het toezicht in de openbare ruimte kunnen worden geschrapt, wat een bedrag van 40.000 euro oplevert. Halvering van het aantal speelvoorzieningen levert 60.000 euro op. Niet meer opruimen van zwerfafval zou 125.000 euro opleveren. Ook op de inzameling van afval kan veel worden bespaard, zoals het afschaffen van de bladcampagnes in het najaar, een tarief instellen voor het inleveren van groenafval en de scholen een tarief berekenen voor het inzamelen van oud papier.

Verder worden mogelijkheden genoemd om de bouwleges te verhogen en kosten in rekening te brengen voor de behandeling van principeverzoeken om eventueel iets te mogen bouwen. Ook kan worden gedacht aan het afschaffen van de informatiefunctie van de VVV. Verder noemt het college mogelijkheden om te besparen op de regelingen voor bijstandsgerechtigden, zoals de witgoedregeling. De subsidie op de bibliotheek zou met 30 procent kunnen worden verlaagd en allerlei andere subsidies zouden kunnen worden beëindigd.

De gemeenteraad zal nu nog geen keuzes maken, maar de opties zullen wel een rol gaan spelen in de verkieizngscampagne, komend jaar.

Foto's: Stoppen van subsidie aan museum Oud Nijkerk is een optie die het college aan de gemeenteraad heeft voorgelegd.

Blijft de fontein op de Frieswijkstraat of sneuvelt deze bij bezuinigingen?

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie