Uitreiking Handy Help koffer aan Icare in Nijkerk

23 mei 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Onlangs overhandigde Stichting Welthuus, leverancier van technische toepassingen in de zorg, de zogenoemde 'Handy Help koffer ' aan thuiszorgorganisatie Icare in Nijkerk. De koffer bevat technische hulpmiddelen ter ondersteuning van de zorgverlening aan mensen met dementie. Deze apparatuur wordt ook wel 'domotica' genoemd. De koffer is geen vervanging van de zorg, maar een aanvulling.

De koffer is het resultaat van een symposium over domotica, dat vorig jaar mede op initiatief van Icare plaats vond in Elburg. Naar aanleiding van het symposium is er een werkgroep domotica in het leven geroepen. Samen met Stichting Welthuus is Icare aan de slag gegaan om de inhoud van de koffer vorm te geven. De koffers zijn eerst als proef ingezet bij klanten van Icare en hun mantelzorgers. De eerste ervaringen zijn positief. Nu beschikt Icare in Nijkerk over eigen koffers die ingezet kunnen worden in de thuissituatie van klanten.

De technische hulpmiddelen uit de koffer dragen bij aan het langer zelfstandig thuis laten wonen van mensen met een dementie. Het is een ondersteuning van de zorgverlening, bedoeld om de mantelzorg te versterken. Men kan apparatuur uitproberen om te kijken welke hulpmiddelen geschikt zijn voor de thuissituatie. Daarna kan de apparatuur worden gekocht of gehuurd. Alle apparatuur in de koffer is gemakkelijk te bedienen en vergt geen speciale technische kennis. Zo bevat de koffer een 'bedmat' met sensor die op tijdsduur wordt ingesteld. Is een klant bijvoorbeeld langer dan 20 minuten uit bed, dan wordt er een melding gedaan. Een medewerker van Icare kan vervolgens gaan kijken wat er aan de hand is. Andere voorbeelden van hulpmiddelen zijn sensoren voor bij de deur, een gasmelder en personenalarmering.

Voor meer informatie over de koffer kunt u contact opnemen met Willy Overgoor, wijkverpleegkundige PG-team Icare: tel: 06 10 18 33 21, e-mail: w.overgoor@icare.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie