Nieuwe bussen voor UVV Nijkerk

23 mei 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Eind mei verwacht UVV Nijkerk twee splinternieuwe bussen, waarmee ze passagiers, rollators en rolstoelen kan vervoeren. Rien Haverlach, projectleider van de Vervoersdienst en Johan Schipper, verantwoordelijk voor techniek en onderhoud, lichten de aanschaf toe.

"De huidige bussen zijn inmiddels acht jaar oud" laat Rien weten. "UVV heeft jarenlang financiële reserves opgebouwd om ze te kunnen vervangen wanneer dat nodig zou zijn. Voor ons is het van groot belang dat we vervoersdiensten kunnen blijven aanbieden aan onze doelgroep. Mede door de gemeente en sponsoring van de Rabobank, Univé, Ford en Boterenbrood zijn wij in staat geweest deze bussen aan te schaffen."

"Vanwege de wijzigingen in de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) waren we lange tijd in onzekerheid of en hoe de gemeente de vervoersvoorzieningen voor mensen met beperkingen zou regelen. Toen we uiteindelijk groen licht kregen, hebben we contact gezocht met woonzorgcentra, tehuizen en ouderenorganisaties. UVV verzorgt nu het vervoer van bewoners naar de dagopvang en andere locaties. Van 8.30 - 10.00 uur en van 15.30 - 17.30 uur hebben we een groot aantal vaste ritten. Buiten deze tijden rijden we veel voor particulieren."

Particulier vervoer

"Vanwege de vergrijzing en de wens van de overheid om mensen langer zelfstandig te laten wonen, wordt steeds vaker een beroep gedaan op mantelzorgers" zegt Johan Schipper. "UVV kan een deel van de zorg overnemen. Voor € 5 brengen wij mensen naar hun bestemming binnen de gemeente Nijkerk en weer terug. Onze chauffeurs helpen bij het in- en uitstappen en letten erop dat de passagiers op hun bestemming ook worden opgevangen. Mensen die aan een activiteit van UVV deelnemen en daarvoor vervoer nodig hebben, betalen slechts € 3 voor een retourtje van huis naar de Frieswijkstraat 97 in Nijkerk vice versa."

Boodschappenbus

Ouderen en mensen die slecht ter been zijn kunnen ook met de bus mee als ze boodschappen willen doen. "Dat kan op ieder gewenst moment, maar we hebben ook een speciale boodschappendienst. Op vrijdagmiddag halen we met drie bussen rond de klok van 13.15 uur passagiers op van huis en brengen ze naar een supermarkt aan de Torenstraat in Nijkerk. Daar kan worden gewinkeld tot circa 15.00 uur. Onze vrijwilligers helpen de mensen met in- en uitstappen. In de winkel pakken ze boodschappen die hoog of juist laag op de schappen liggen en assisteren bij het inpakken. Als de mensen thuis worden afgezet, dragen de chauffeurs de boodschappen desgewenst tot in de keuken. Moet er een brief worden gepost, dan gaat dat in één moeite door."

Ontspanningsritten

En daarnaast organiseert de Vervoersdienst ontspanningsritten. Die zijn bedoeld voor mensen die er zelf niet meer zo vaak op uit kunnen gaan. We rijden niet alleen naar het buitengebied van Nijkerk, maar ook in de stad zelf. Ervaren chauffeurs houden de passagiers aangenaam bezig met een gezellig praatje en informatie over de omgeving. Het doel van de ontspanningsritten is om er even uit te zijn en sociale contacten aan te knopen met leeftijdsgenoten. De koffie/theepauzes worden doorgebracht bij gastvrije mensen in de omgeving. De ene keer is dat in het atelier van een beeldend kunstenaar; de andere keer is dat bij mensen waar de passagiers een mooie tuin of een veestapel kunnen bekijken.

Informatie is op werkdagen tussen 9.00 - 11.00 uur te krijgen bij UVV Nijkerk, telefoon 033 - 2460115 en e-mail info@uvv-nijkerk.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie