Gemeenteraad schrijft minister

22 mei 2013 om 00:00 Nieuws

Laatste beroep op redelijkheid en billijkheid

NIJKERK/HOEVELAKEN - De Nijkerkse gemeenteraad heeft een brief geschreven aan de minister van Infrastructuur, Melanie Schultz van Haegen, met een laatste klemmend beroep om extra geld voor een geluidsscherm beschikbaar te stellen.

door Henk Brinkman

De Nijkerkse gemeenteraad besloot 14 dagen geleden nog niet in te stemmen met de bestuursovereenkomst tussen het Rijk, Utrecht, Gelderland, Amersfoort en Nijkerk over de reconstructie van knooppunt Hoevelaken. Op initiatief van Jan Duijnhouwer (PRO21) en Boudewijn van der Woerd (VVD) werd de stemming uitgesteld om nader onderzoek te doen naar mogelijke compensatie voor het - in strijd met de oorspronkelijke plannen - verbreden van de A28 op Nijkerks grondgebied. Juridisch lijken daar geen mogelijkheden toe. De gemeenteraad meent dat Nijkerk onevenredig wordt getroffen door de maatregelen. Vooral op het gebied van geluidsoverlast voor Hoevelaken en Holkerveen. De raad constateert dat er ondanks de zeer hoge geluidsbelasting geen wettelijke maatregelen hoeven te komen om de overlast te reduceren op enkele kleine schermen bij individuele woningen na. De raad wijst erop dat er een geluidsplafond is van 70 decibel, maar dat die overlast wordt versterkt door reflectie van het Vathorstscherm en veelal heersende zuidwestenwind. Dat Vathorstscherm zou aanvankelijk worden verplaatst, maar gezien de hoge kosten daarvan is daarvan afgezien.

Ook wijst de raad erop dat Nijkerk 1 miljoen euro wil uittrekken voor de bouw van een scherm. Gehoopt was op een hogere bijdrage van de provincie Gelderland, maar die bleek niet bereid te zijn meer dan 1 miljoen euro uit te trekken. Dat is onvoldoende om een geluidsscherm als eis in de bestuursovereenkomst op te nemen.

Minister Schultz van Haegen heeft vorige week zelf telefonisch contact opgenomen met de Nijkerkse wethouder Geert Horst en daarin aangegeven dat zij geen extra geld voor een geluidsscherm kan en wil geven. Ook heeft zij aangedrongen op snelheid in de besluitvorming. De gemeenteraad wil daaraan tegemoetkomen en op 30 mei een besluit over de overeenkomst nemen. De minister heeft nu toegezegd voor 30 te zullen antwoorden op de brief van de gemeenteraad.

Gelderland dreigt

Het provinciebestuur van Gelderland heeft dinsdag laten weten, dat zij het geld voor het geluidsscherm niet beschikbaar zal stellen als Nijkerk afziet van ondertekening van de bestuursovereenkomst. Overigens heeft de ChristenUnie in de Gelderse Staten zware kritiek op de Gelders provinciebestuurders, die nu wel bereid zijn 1,8 miljoen euro uit te trekken voor bovenwettelijke geluidsmaatregelen bij een project in Dieren. Volgens de partij wordt hier met twee maten gemeten. Er zijn voldragen plannen rond Hoevelaken waar de provincie geen geld wil uittrekken voor bovenwettelijke maatregelen, terwijl de plannen in Dieren nog niet eens gereed zijn en de provincie dan al fors meer geld daarvoor uittrekt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie