Kanonschoten, klederdracht en een aubade

21 mei 2013 om 00:00 Nieuws

Veluwe Wandeltocht in teken Nijkerk 600

NIJKERK - De 55e Veluwe Wandeltocht staat dit jaar in het teken van dat andere historische feest, Nijkerk 600. Daarom is het feest en dat wordt begeleid met saluutschoten uit een oud kanon. Er komt een echte ouderwetse aubade op het Plein en de scholen zijn uitgedaagd om in ouderwetse kledij van start te gaan. En uiteraard is er veel muziek.

door Henk Brinkman

De organisatoren van de Veluwe Wandeltocht hebben hun best gedaan om de dag een extra feestelijke tint te geven. Lida Naber: ,,Dankzij een bijdrage van Stichting Nijkerk 600 hebben we speciale en extra feestelijke medailles voor iedereen die de tocht heeft gelopen.''

De Veluwe Wandeltocht krijgt een extra feestelijk en historisch tintje doordat scholen verkleed kunnen gaan en er een aubade plaatsvindt, waarbij de burgemeester samen met de wethouders er 'streng' op zal toezien of iedereen, net als 'vrogger' netjes in de maat loopt. Lida Naber: ,,Zo wordt de Veluwe Wandeltocht een waar genot waar ook niet-wandelaars met plezier naar zullen kijken. Tijdens de aubade zal de jurering plaatsvinden van de kledingwedstrijd voor de scholen.'' De prijzen worden om 17 uur uitgereikt door burgemeester Gerard Renkema op het finishveld bij Sparta Nijkerk.

De intocht wordt als vanouds een muzikaal feest. Dweil- en amusementsorkest de Love Hendels uit Putten speelt in de muziektent op het Plein. Hun muziek wordt afgewisseld door de fanfarecorpsen die langslopen met de groepen wandelaars. De volgende fanfarekorpsen begeleiden de wandelaars: Nijkerks Stedelijk Fanfare Corps, Beatrix Pipeband Amersfoort, Blue Seals Zeewolde, Showband Putten, Drumband Heelsum, Drumfanfare Jonathan Zeist, Concordia Nijkerkerveen, Love Hendels uit Putten.

Voor de 15, 20 en 40 km afstanden zijn geheel nieuwe parkoersen samengesteld, die door het prachtige buitengebied van Nijkerk voeren. De organisatie is erg blij met de enthousiaste medewerking van talloze landeigenaren die hun landgoed voor deze dag openstellen voor de wandelaars en de mensen die hun locatie beschikbaar stelden voor rust- en fruitposten. Verder hoopt Lida Naber dat Nijkerkers die langs de route wonen massaal de vlag uit hangen als warm welkom voor de vele wandelaars.

Luxoolseweg afgesloten

Er worden veel wandelaars verwacht komende zaterdag. De organisatoren roepen Nijkerkers op om per fiets naar het startterrein bij Sparta Nijkerk te komen, want er is beperkt parkeerruimte. De Luxoolseweg wordt afgesloten vanaf het parkeerterrein bij NSC tot aan het Hassemanpad. Bij het Hassemanpad wordt een voetbalveld ingericht als parkeerplek voor fietsen.

Lida Naber: ,,We hopen net zulk fantastisch weer te krijgen als de afgelopen jaren steeds het geval was. En we hopen op een paar duizend wandelaars en duizenden toeschouwers die, samen met de wandelaars, van deze dag een ouderwets volksfeest zullen maken.''

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie