Robert Kreuning Lid in de Orde van Oranje Nassau

20 mei 2013 om 00:00 Nieuws

Tijdens presentatie van boek over 50 jaar SC Hoevelaken

HOEVELAKEN - Tijdens de presentatie van zijn levenswerk, het boek over 50 jaar SC Hoevelaken, werd Robert Kreuning op woensdagavond 15 mei, de oprichtingsdag van SC Hoevelaken 50 jaar geleden, verrast door wethouder/locoburgemeester T.G.W. Jansma van de gemeente Leusden, de woonplaats van Robert Kreuning, die zijn verdiensten voor SC Hoevelaken nog eens op een rijtje zette en hem tot lid in de Orde van Oranje Nassau benoemde.

Door Gerrit Steen

Het besluit om Robert Kreuning Lid in de Orde van Oranje Nassau was genomen door Koning Beatrix, maar werd ondertekend door Koning Willem Alexander. Het werd een feestelijke bijeenkomst waarbij de kantine van SC Hoevelaken tot de laatste plaats bezet was. De gemeente Nijkerk feliciteerde bij monde van VVD-raadslid Mariëlle Broekman de club en schonk 500 euro.

5000 uur

Robert Kreuning overhandigde het eerste exemplaar van het Jubileumboek over 50 jaar Sc Hoevelaken aan zijn vriend Jaap van de Pol, een kameraad waar hij heel veel lief en leed mee gedeeld heeft. Vervolgens vertelde hij uitgebreid over de totstandkoming van het boek, waar hij meer dan 5000 uur aan gewerkt heeft. Eigenlijk is Robert Kreuning (53) al ruim 25 jaar bezig met het samenstellen van het jubileumboek van SC Hoevelaken: ,,In 1988 bestond SC Hoevelaken 25 jaar. Samen met Ben de Graaf, Gemma Springveld, Lisette Vonno en Eric Vis ben ik daarvoor toen anderhalf jaar druk geweest met het uitspitten van oude clubbladen, knipsels, bestuursstukken en foto's. Dat leidde toen tot een eerste jubileumboek.''

Graaf- en spitwerk

Toen SC Hoevelaken in 2003 veertig jaar bestond heeft Kreuning met de toenmalige redactie weer hetzelfde spit- en graafwerk moeten doen. ,,Na de uitgave van de jubileumkrant ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan ben ik doorgegaan met het zoeken en schrijven en heb ik de seizoenen die destijds nog voor ons lagenjaarlijks bijgewerkt. De seizoenen die al historie waren en voor een deel zelfs letterlijk in de boeken zijn verdwenen (1988) zijn verder uitgediept. Er bleek namelijk nog heel veel historisch materiaal onder de leden en oud-leden te bestaan, dat we in 1988 hebben gemist.''

De oprichting

Na drie voetbalseizoenen in de eindjaren dertig en een poging tot oprichting in de jaren vijftig wordt er in 1963 opnieuw serieus een initiatief ondernomen om tot de oprichting van een voetbalvereniging te komen. Op 7 maart 1963 kwam daarvoor een oprichtingscomité op het gemeentehuis bijeen. Onder het motto ,,wij willen voetballen'', werden de bewoners van Hoevelaken (en speciaal de jeugd) uitgenodigd om te bewijzen dat met de oprichting van een voetbalclub in een behoefte wordt voorzien. Na de definitieve oprichting van 'Sportclub Hoevelaken' werd september 1963 in de zaterdagcompetitie gestart met een seniorenteam en twee juniorenteams. De 'Sportclub Hoevelaken' ging spelen in de kleuren van het wapen van Hoevelaken, zijnde rood shirt met witte kraag en witte manchetten, zilverwitte broek en rode kousen met witte omslagen.

Robert Kreuning is met recht trots op zijn maar liefst 256 pagina's tellende, gebonden en kleurrijk geïllustreerde Jubileumboek, dat met behulp van sponsors mogelijk is gemaakt. De leden van SC Hoevelaken ontvangen een exemplaar van het boek maar het is ook te koop bij de Hoevelakense Boekhandel voor slechts € 12,50 en eigenlijk een must voor iedere rechtgeaarde sportliefhebber.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie