Geld voor verkeersprojecten

8 mei 2013 om 00:00 Nieuws

Nijkerk draagt bij aan mobiliteitsfonds

NIJKERK - De gemeente Nijkerk wil meedoen in een nieuw op te zetten Regionaal Mobiliteitsfonds. Samen met gemeenten in de regio Foodvalley als Ede, Barneveld, Renswoude, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen. Met dat fonds moet worden bijgedragen aan projecten als knooppunt Hoevelaken, knooppunt A1/A30, de Valleilijn en de Rijnbrug.

door Henk Brinkman

Het gemeentebestuur motiveert de wens om hieraan deel te nemen uit het belang dat Nijkerk hecht aan de aanpak van knooppunt Hoevelaken, het knooppunt A1/A30 en de frequentieverhoging van de treindiensten op de Valleilijn. ,,Dit soort grootschalige projecten kun je als gemeente niet alleen oppakken. Voor een relatief laag bedrag kan een aantal grote projecten worden aangepakt, die je als gemeente alleen niet aan kunt.''

Een deel van de projecten uit het programma zijn van strategisch belang voor de hele regio. Maar het zijn wel grotere projecten die door Rijkswaterstaat, de provincies Utrecht of Gelderland of door ProRail worden uitgevoerd.

De deelnemende gemeenten willen nu dat in regioverband een lobby kan worden opgezet als er belangen van één of meerdere deelnemende gemeenten in het geding zijn. Daar hoort ook geld bij omdat een lobby succesvoller kan worden als er ook geld mee kan worden gebracht.

Financiën

De gemeenten uit de regio dragen naar rato van hun grootte bij aan et nieuw op te zetten Mobiliteitsfonds. Voor Nijkerk komt dat neer op een jaarlijks bedrag van 40.000 euro. Het college van Nijkerk wil nu de 1 miljoen euro die bestemd is voor een bijdrage aan de reconstructie van knooppunt Hoevelaken als het gaat om het openhouden van de op- en afritten bij Hoevelaken in een aparte reserve storten. Zolang de werkzaamheden aan het knooppunt nog niet van start gaan, kan de bijdrage van Nijkerk aan het regionaal Mobiliteitsfonds worden gedekt uit de rente van die spaarpot voor het knooppunt. Naar verwachting gaat de reconstructie pas van start in 2019. Voor de jaren daarna zal nog naar een dekking voor de jaarlijkse bijdrage aan het Regionale Mobiliteitsfonds moeten worden gezocht.

Met de gekozen constructie kan Nijkerk de 1 miljoen euro voor het knooppunt Hoevelaken bijdragen aan zowel het knooppunt als aan het Regionaal Mobiliteitsfonds. Volgens het gemeentebestuur wordt hiermee een enorme 'multiplier' gecreëerd.

,,Daar waar we oorspronkelijk met de inzet van 1 miljoen euro een bijdrage konden leveren aan de aanpak van knooppunt Hoevelaken, kunnen we nu diezelfde 1 miljoen euro inzetten om een vijftal projecten in de regio te financieren.''

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie