Bach in de Catharinakerk

7 mei 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Falco van Loon is, als tenor, een rijzende ster in de wereld van de klassieke muziek. Vorige week mocht hij nog zingen in de Nieuwe Kerk bij de inhuldiging van het nieuwe koningspaar. Nu heeft hij het idee opgevat om in de Catharinakerk aan de Holkerstraat laagdrempelige Bachconcerten te geven.

door Henk Brinkman

Van Loon werkte in de wereld van de Informatietechnologie, maar had zingen als hobby. ,,Op het conservatorium in Enschede bleek ik toch meer in mijn mars te hebben dan ik zelf had gedacht. Van een uit de hand gelopen hobby heb ik nu mijn beroep kunnen maken. Ik moest een keuze maken tussen het IT-bedrijf dat ik samen met een partner had opgezet en de muziek. Ik studeerde naast het IT-werk al op het conservatorium. Toen bleek dat ik een toekomst had in de muziek, heb ik de keuze gemaakt.”

Van Loon heeft een parttime aanstelling bij het Groot Omroepkoor dat onder het Muziekcentrum van de Publiek Omroep valt. Daarnaast heeft hij een zelfstandige muziekpraktijk. Het Groot Omroepkoor stond op de nominatie te worden wegbezuinigd, maar mede door ludieke acties is dat gevaar afgewend. Het koor deed flashmobs bij het tv-programma Pauw & Witteman en op het centraal station in Den Haag. Falco van Loon en zijn vrouw wonen inmiddels in Nijkerk. ,,Dat was eigenlijk een toevalstreffer. Enschede bleek toch wel ver weg van Hilversum. We wilden wat dichter bij Hilversum. Toen mijn vrouw deze woning zag, riep ze gelijk: Dit is het! En we hebben er geen minuut spijt van gehad.”

Bachconcerten

Falco van Loon heeft het idee gelanceerd laagdrempelige Bachconcerten te geven in de Catharinakerk aan de Holkerstraat. Op zaterdagmiddag. Elders in het land wordt dat ook gedaan, zoals in Bennekom. Van Loon: ,,In Bennekom bleek het een groot succes. Laagdrempelig, vrij toegankelijk en aan het eind van de middag als de mensen zijn uitgewinkeld kunnen ze toch nog een prachtig concert bijwonen. Het is een heel gemêleerd publiek. We moeten daar soms mensen wegsturen op last van de brandweer, zo vol is de kerk dan.”

Er worden drie werken, met een cantate van Bach als hoogtepunt, uitgevoerd. Een koor dat a-capella zingt, een instrumentaal werk en één van de beroemde cantates van Bach. Uitvoerenden zijn een semi-professioneel koor, solisten en professionele musici van de Nederlands Bachvereniging en het Orkest van de 18e eeuw.

Op de vraag waarom er werk van Johann Sebastian Bach, bekend van de Passiemuziek, wordt gezongen en gespeeld, antwoordt Van Loon dat deze componist aan de basis staat van de westerse muziek. ,,Niet allen de klassieke muziek, ook de hedendaagse muziek gaat terug op Bach. Hij was geniaal. Zijn muziek klopt helemaal. Het is onuitputtelijk.”

Het eerste concert wordt gehouden op zaterdag 15 juni. Naast koorleden van de Bachvereniging komen ook celliste Inja Bitden, violist Remy Baudet en organiste Elly Meijer. Het concert wordt financieel mogelijk gemaakt door sponsoring door Gerard van den Tweel. Het concert vangt aan om 16.15 uur.

u Meer informatie: www.bachconsortnijkerk.nl.

advertentie
advertentie