Gelukkige paarden door veel beweging in een paddock paradise

3 mei 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Net buiten de bebouwde kom van Nijkerk in de nabijheid van de bos- en natuurrijke omgeving van buurtschap Slichtenhorst treft u Manege Slichtenhorst. Menig Nijkerker vraagt zich af waarom in het weiland achter de manege een 'parcours' is aangelegd.

Dat zogenaamde parcours achter de manege is onderdeel van het paddock paradise-concept. Het idee achter dit concept is dat paarden op een zo natuurlijk mogelijke manier worden gehuisvest. Omdat de paarden op een 'track' lopen, een pad rondom de weides waar kleine hoeveelheden ruwvoer liggen verspreid, worden de paarden gestimuleerd om te bewegen. Ook kunnen op de track verschillende elementen worden aangebracht, zoals een heuvel, een drinkpoel, een plaats met bomen voor schaduw en een rol- en rustplaats. Het idee is dat de paarden de hele dag moeten rondtrekken om in hun behoeften te voorzien. Het concept is nog vrij nieuw in Nederland en Manege Slichtenhorst is één van de eerste manege's die haar paarden en pony's op deze manier huisvest.

Bij manege Slichtenhorst ligt een hoofdtrack van vier meter breed rondom het weiland. Daarnaast zijn er nog drie smallere tracks die uitkomen op een centraal punt waar een heuvel is gecreëerd. Hiervandaan kunnen de paarden het hele terrein overzien. Vanaf de hoofdtrack leiden twee bruggen over een sloot naar twee paddocks waar de paarden kunnen rusten en rollen. Daarnaast is gebruikgemaakt van de sloot die langs het weiland stroomt. Deze is uitgegraven zodat er een poel is ontstaan waaruit de paarden kunnen drinken.

Paardenwelzijn

Veel bewegen, veel frisse lucht, vaak kleine porties ruwvoer en gezelschap van soortgenoten, dat zijn de vier natuurlijke behoeften van het paard. Zolang de manier waarop paarden worden gehouden, voldoet aan die behoeften, kan het paard zich natuurlijk gedragen. Door het Paddock Paradise worden de paarden bij Manege Slichtenhorst in al hun behoefte voorzien en dat zie je op een positieve manier terug in het gedrag van de paarden.

Open dag

Wil je meer weten over dit concept of het zelf komen bekijken, dat kan. Donderdag 9 mei is er op Manege Slichtenhorst een open dag waarbij ook rondleidingen gegeven zullen worden door het Paddock Paradise. Daarnaast zijn er nog veel meer activiteiten zoals onder andere, ponyverhuur, een huifkartocht, een demonstratie paardenvoetbal, springen en carrousel. De toegang voor deze open dag is gratis.

Goede doel

De opbrengst voor deze dag zal gaan naar Manege zonder drempels, een manege die zich inzet om gehandicapten, die rolstoelgebonden zijn, het plezier van paardrijden te geven.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie