Bezoek de molenaar op de Appelse molen op zaterdag 11 mei

2 mei 2013 om 00:00 Nieuws

APPEL - Nationale Molendag wordt dit jaar gehouden op zaterdag 11 en/of zondag 12 mei. Dit jaar is het thema: Bezoek de molenaar.

Sinds 1972 staat in het tweede weekend van mei een groot aantal van de molens open voor het publiek. Deze Nationale Molendag is inmiddels uitgegroeid tot hét jaarlijkse molenevenement. Molens hebben eeuwenlang een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van ons land. En al hebben de meeste molens hun economische functie verloren, ze zijn nog steeds op veel plekken draaiend te bewonderen dankzij de inzet van talrijke vrijwilligers.

De Nationale Molendag is dé gelegenheid om deze waardevolle werktuigen te bekijken. De opengestelde molens zijn te herkennen aan de Molendagvlag. Op www.nationalemolendag.nl is te zien welke molens zaterdag, zondag of op beide dagen in het land meedoen.

Korenmolen De Hoop (De Appelse molen) is overigens elke zaterdag gratis toegankelijk voor het publiek, maar op zaterdag 11 mei biedt ,,De Hoop'' een extra interessant programma aan. De molen is dan geopend van 10:00 tot 17:00 uur. Het molenaarsteam verzorgt rondleidingen en er worden dvd's vertoond, pannenkoeken gebakken en er wordt vis gerookt.

Tevens zullen er op het molenterrein zendamateurs actief zijn. Naast de molen wordt een tijdelijk zendstation opgebouwd en van daaruit worden er verbindingen gemaakt met de hele wereld. Er is een speciale Nijkerk600-call (roepnaam) voor die dag beschikbaar: PH600NYK. Zendamateurs uit de hele wereld zullen proberen verbinding te maken met De Hoo', één van de ca. 20 molens in Nederland die op 11 mei actief in de lucht zijn. Meer info op: www.pd6mill.com.

Ter gelegenheid van het 600 jarig bestaan van de stad Nijkerk en het 125-jarig bestaan van molen De Hoop is er een boekje verschenen over de geschiedenis van de Appelse molen. Bij een bezoek aan de molenaar op Nationale Molendag is dit boekje tegen gereduceerd tarief te verkrijgen.

De Appelse molen is lopend, fietsend en ook met de auto prima bereikbaar. Auto's kunnen geparkeerd worden bij de nabijgelegen basisschool ,,De Appelgaard'' aan de Barneveldseweg 182.

advertentie
advertentie