‘Eerlijke kansen voor boeren’

1 september 2010 om 00:00 Nieuws

Windhouwer werkt met zijn ambtenaren hard aan een reparatieplan voor het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied. Het oorspronkelijke plan werd door zijn voorganger Renger Walet in 2009 door de raad geloodst, maar de provincie Gelderland wilde aan cruciale onderdelen geen goedkeuring verlenen. De provincie hikte vooral aan tegen de uitbreidingsmogelijkheden die aan Nijkerkse agrariërs werden geboden. Uitbreidingsmogelijkheden die juist door de gemeenteraad, waarin Windhouwer toen nog woordvoerder was voor het CDA, in het plan waren gefietst. Maar de provincie oordeelde dat de invloed van uitbreidingen op de Ecologische Hoofdstructuur onvoldoende in beeld kwamen.

CDA-wethouder geeft visie op buitengebied NIJKERK - De kersverse wethouder René Windhouwer kan in ieder geval niet worden verweten, dat hij alleen maar gericht is op het behalen van meer stemmen bij de presentatie van zijn plannen voor reparatie van het bestemmingsplan Buitengebied. Hij constateert zelf dat er steeds minder boerenbedrijven in het buitengebied van Nijkerk zullen overblijven. Voor de overblijvende bedrijven wil hij goede bestaansmogelijkheden bieden.

door Henk Brinkman

Mogelijkheden

Windhouwer wil in het reparatieplan wel mogelijkheden opnemen voor uitbreiding van boerenbedrijven zonder dat de totale belasting voor het milieu toeneemt. Die ruimte moet komen van alle bedrijven die naar verwachting de komende tijd gaan stoppen. Windhouwer: ,,Er zijn nu circa 300 agrarische bedrijven. Velen daarvan zullen hun activiteiten beëindigen omdat de betreffende ondernemers onvoldoende inkomsten hebben. Dat is de realiteit. Daardoor valt er milieuruimte vrij. Dat kunnen we toewijzen aan bedrijven die wel in staat zijn te groeien. De totale belasting voor het milieu blijft dan gelijk, maar er ontstaan mogelijkheden voor bedrijven om uit te breiden en een fatsoenlijk inkomen te verdienen. Volgens mij is dat veel eerlijker. De uitbreidingen zullen wel worden gekoppeld aan maatregelen op het bedrijf om de uitstoot van milieubelastende stoffen te beperken.”

De grote vraag is natuurlijk hoe de provincie tegen deze plannen aankijkt, want ook het reparatieplan moet door de provincie worden beoordeeld. Windhouwer heeft er al over gesproken met de Gelderse gedeputeerde Co Verdaas. ,,Die ziet mogelijkheden voor vrijstellingen mits het milieu niet verder wordt belast. Deze aanpak wordt ook nagestreefd door de gemeenten Ede en Barneveld. Dat is ook wat de provincie voor ogen staat. In de hele Gelderse Vallei ontstaat daarmee rechtsgelijkheid voor boeren.”

Het gaat nog wel even duren voor het plan gereed is. Windhouwer:,,Er moet een nieuw milieu-effectrapport worden gemaakt. Dat moet nog beginnen. Maar ik heb op dit moment geen signalen dat boerenbedrijven door de vertraging in de problemen komen met hun vergunningen.”

Het reparatieplan zal opnieuw in procedure worden gebracht. Belanghebbenden krijgen daardoor alle kansen om hun zienswijze op de plannen te geven.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie